Događaji

Umro Kim Young-Sam

Bivši južnokorejski predsjednik Kim Young-Sam umro od sepse

Bivši južnokorejski predsjednik Kim Young-Sam umro od sepse

Bivši južnokorejski predsjednik Kim Young-Sam koji je 1993. postao prvi civilni predsjednik nakon trideset godina vojne vladavine u toj zemlji, umro je u subotu u 87. godini, doznaje se od bolničkog izvora.



 

Kim Young-Sam koji je predsjedničku dužnost obnašao od 1993. do 1998. umro je od sepse. Primljen je u bolnicu prije par dana zbog visoke temperature, dodao je za medije direktor nacionalne bolnice u Seulu, Oh Byung-Hee.

Njegov predsjednički mandat obilježila su dva velika događaja: prva nuklearna kriza sa Sjevernom Korejom 1994. i potpisivanje programa financijske pomoći od 58 milijarda dolara s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vrijeme azijske financijske krize 1997.-1998.

Poznat kao borac protiv korupcije

Kim, simbol prodemokratskog pokreta u Južnoj Koreji, bio je početkom 80-ih dvaput osuđen na kućni pritvor u trajanju od dvije godine.

Na izborima 1992. pobijedio je Kim Dae-Junga i iduće godine preuzeo dužnost te tako postao treći civilni predsjednik Južne Koreje i prvi od 1962.

Bio je poznat kao borac protiv korupcije, ali mu je ugled bio poljuljan nakon uhićenja sina koji je proglašen krivim za utaju poreza.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.