Događaji

Dužnici

Udruga Franak: Snimite datum dostave izračuna konverzije

Udruga Franak: Snimite datum dostave izračuna konverzije

Jučer je istekao zakonski rok do kojeg su banke zaduženima u švicarskom franku trebale dostaviti informativne izračune konverzije kredita u eurske. U udruzi Franak zasad su dobili materijale za četiri banke koje će uz analizu proslijediti Ministarstvu financija.

U sjeni odluke Ustavnog suda da konverzija kredita u švicarcima ide dalje, puno posla za Ministarstvo financija. U suradnji s Udrugom Franak analiziraju pritužbe i na temelju dostupnih podataka nacrte aneksa ugovora, te obavijesti o izračunu konverzije kredita koje su poslane potrošačima, objavili su uoči vikenda na službenim stranicama ministarstva.

‘‘Po isteku zakonskog roka, kada svih osam banaka izvrši svoju zakonsku obvezu dostave izračuna konverzije kredita zajedno sa prijedlogom novog ili izmijenjenog ugovora o kreditu, te po isteku zakonskog roka u kojem su banke dužne na svojim mrežnim stranicama objaviti kalkulator na temelju kojeg je izračunata konverzija zajedno sa mišljenjem ovlaštenog revizora ili sudskog vještaka da je kalkulator izrađen u skladu sa zakonskim odredbama i nakon njihove detaljne analize, rezultati analize bit će proslijeđeni Hrvatskoj narodnoj banci na daljnje postupanje. U slučaju kršenja Zakona o potrošačkom kreditiranju prema vjerovnicima će biti poduzete zakonom predviđene sankcije‘‘, priopćeno je iz ministarstva.

 Podsjetimo, banke su izračune konverzije trebale dostaviti na adrese oko 53 tisuće dužnika preporučenom pošiljkom uz povratnicu, zaključno do 15. studenog. U udruzi Franak dobili su zasad materijale samo za Erste banku, RBA, Hypo banku i Zabu, rekao je Goran Aleksić koordinator pravnog tima udruge.

‘‘Primijeti smo da Erste banka najmanje na dva mjesta krši odredbe zakona, jer uvjetuje potpisivanje aneksa odredbom u kojoj piše da će se u slučaju ukidanja zakona sve vratiti na početak. Isto tako, uvjetuje odustajanje od bilo kakvih potraživanja na temelju osnovnog ugovora, onog u CHF-u. Nadalje, RBA i Hypo banka uvjetuju ovim odredbama da ukoliko zakon bude ukinut odlukom Ustavnog suda da se onda sve vraća na početak. Dok ZABA samo obavještava korisnike kredita da je postupak na Ustavnom sudu u tijeku. To ne smatramo spornim‘‘, rekao je Aleksić.

Materijale o spornim stavkama pravni tim udruge sutra će proslijediti Ministarstvu financija, kaže Aleksić, kako bi nadležnim tijelima naložilo brisanje svih nezakonitih odredbi iz aneksa ugovora.

‘‘Ministarstvo će to proučiti i onda ukoliko se s tim složi, a sigurno će se složiti, jer to radimo vrlo stručno, upozorit će banke da to moraju maknuti. Inače će biti kažnjene. Oni će to poduzeti tijekom tjedna, dosad nisu poduzeli još ništa‘‘, naveo je Aleksić.

Iz udruge pozivaju zadužene da sačuvaju dokaze o datumu dostave izračuna poštom. Kao i da jave ako ih još nisu primili, ili nemaju lozinke i pinove pa ne mogu pristupiti kalkulatorima za izračun konverzije. Naime, za sve kod kojih banka nije poštivala rokove dostave uskoro će pripremiti optužne prijedloge za prijavu nadležnim Prekršajnim sudovima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.