Događaji

Prosinac u aukcijskoj kući

350 predmeta Željezne Lady u prosincu na dražbi

350 predmeta Željezne Lady u prosincu na dražbi

Oko 350 osobnih i povijesno vrijednih predmeta koji su pripadali nekadašnjoj britanskoj premijerki Margaret Thatcher, među kojima nakit, odjeća, torbe i transkripti njezinih govora, u prosincu će biti ponuđeni potencijalnim kupcima na dražbi i putem interneta, objavila je aukcijska kuća Christie's.

Oko 150 predmeta ponudit će se potencijalnim kupcima 15. prosinca u sjedištu londonskog Christie'sa, a još 200 prodavat će se isključivo putem interneta u razdoblju od 3. i 16. prosinca.

Ponuđene predmete prethodno je odbio londonski Victoria and Albert Museum uz objašnjenje da će "objekti koji pripadaju političkoj povijesti Velike Britanije puno bolje pristajati nekoj drugoj kolekciji koja će se fokusirati na njihovu povijesnu i društvenu vrijednost".

U priopćenju Christie'sa stoji da su ponuđeni predmeti većim dijelom iz razdoblja u kojemu je Željezna Lady bila na vlasti u Velikoj Britaniji. Među najzanimljivijima je, procijenili su u aukcijskoj kući, poznata crvena kožnata torba u kojoj je običavala nositi povjerljive dokumente, čija se vrijednost procjenjuje na 3000 do 5000 funta, transkripti nekih njezinih ključnih govora, vjenčanica, nakit i brojne druge torbice koje su joj povremeno služile kao poruka i svojevrsno taktičko oružje.

Na aukciji će se ponuditi i dijamantno-smaragdna ogrlica pariške zlatarnice Chaumet, čija se vrijednost procjenjuje na 120.000 do 180.000 funta, a potencijalnim kupcima vjerojatno će zanimljiva biti i skupltura orla, poklon američkog predsjednika Ronalda Reagana. 

Modni stil Margaret Thatcher, uključujući i modne dodatke, poput krutih torbi, bio je prilagođen dnevnom redu impresivne političarke.

Njezina nespremnost da 'se opusti', kada su posrijedi bili modni stil i izričaj, pokazali su se pretečom stila što ga je usvojila kao premijerka. Bluze s mašnama, biserne ogrlice, broševi, velike okrugle naušnice, cipele s nižom potpeticom i neizbježne torbe strogih oblika, činile su okosnicu njezina stila dok je bila na dužnosti britanske premijerke, odražavajući njezinu nepokolebljivu osobnost, ali i čvrst, nepopustljiv način upravljanja državom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.