Događaji

Oružane snage RH

Vojna vježba „Združena snaga 15“ najveća od Domovinskog rata

Vojna vježba „Združena snaga 15“ najveća od Domovinskog rata

Pokazna vježba bojnoga gađanja svih sastavnica Oružanih snaga RH "Združena snaga 15“, koja je održana u utorak na vojnim poligonima Eugena Kvaternika u Slunju i Hrvatske ratne mornarice oko Dugog otoka, najveća je vojna vježba Hrvatske vojske od Domovinskog rata u kojoj je sudjelovalo više od tisuću vojnika.

U vježbi su sudjelovali pripadnici kopnenih snaga, ratne mornarice, zrakoplovstva, logističke postrojbe, specijalnih snaga, dijelova pristožernih postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Glavnog stožera, a ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić u obraćanju sudionicima vježbe u Slunju rekli su da  je to najveća vojna vježba od Domovinskog rata te da su sudionici pokazali da su spremni za obranu Hrvatske i za vojne misije u svijetu.

Čestitavši vojnicima, Glavnom stožeru i zapovjednicima svih grana Oružanih snaga RH na dobro obavljenoj vježbi po teškim uvjetima, kiši i blatu, ministar obrane Ante Kotromanović je rekao da posao vojnika jest uvježbavati se svakodnevno.

Poručio je da na kraju svojeg mandata ministra obrane Oružane snage ostavlja potpuno spremne za obranu domovine i sudjelovanje u vojnim misijama te je najavio da će hrvatski instruktori i savjetnici sljedeće godine ići u misiju u sjeverni dio Iraka.

Ocjenjujući vježbu, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić je rekao da se na mimohodu u Zagrebu vidjelo kako hrvatski vojnik ponosno hoda Vukovarskom ulicom, a sada kako "integrira sve svoje sposobnosti i spremnost da obrani lijepu našu domovinu Hrvatsku".

 "Pokazali smo integriranu bitku, djelovanje u zraku, na moru i kopnu i u cyber prostoru, odnosno da je hrvatski vojnik neumoran i nepobjediv te borac za pravdu i slobodu", istaknuo je. Poslije je u izjavi za novinare rekao da se "ponekad moraju provesti i kinetičke vježbe, a ne samo vježbe potpori miru".
 

"Ponosan sam na ovu integralnu vježbu jer upravo radimo na našoj doktrini integrirane bitke i na novoj vojnoj strategiji, a pokazali smo da sposobno djelujemo na kopnu, moru, zraku i cyber prostoru", rekao je.
U izjavi za Hinu Lovrić je objasnio da je u završnoj fazi izrada dvaju važnih dokumenta o vojnoj doktrini i vojnoj strategiji.

"Ova je integralna vježba eksperiment za te dokumente. Vojna strategija sadrži sredstva i ciljeve i kako doći do tih ciljeva, a doktrina je konkretnija i daje odgovore kako pronaći organizacijska rješenja i načine postizanja ciljeva. Vojna strategija je dokument koji donosi predsjednica Republike na prijedlog načelnika Glavnog stožera, uz suglasnost ministra obrane, pa vjerujem da će biti donesena do kraja ove godine", rekao je Lovrić .

Kako je dodao, novost je da ćemo kroz novu vojnu strategiju pokušati postići integralno djelovanje na svim točkama nacionalne moći, diplomatskim, gospodarskim, informacijskim i drugim, sve radi obrane hrvatskoga nacionalnog teritorija.

 Za doktrinu integrirane bitke objasnio je da je donosi on kao načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, što namjerava učiniti do kraja godine, jer je prošla dokrina zastarjela budući da vojska ima nove tehnologije i procese.

Na novinarsko pitanje o količini potrošenog streljiva na vježbi, Lovrić je odgovorio da je ona vrlo mala prema ukupnim količinama kojima raspolažu Oružane snage RH. Potrošeno je 20.000 komada pješačkog streljiva i oko tisuću komada različitih ubojitih sredstava.

U 2011. godini potrošili smo oko 70 tona UBS-a na vojnim vježbama, 2014. više od 200 tona, a ove godine gotovo 300 tona. Hrvatska vojska posjeduje više od 40 tisuća tona UBS-a, rekao je, dodajući da se u mikronima mjeri danas potrošena količina streljiva u odnosu prema količinama koje posjedujemo, rekao je, dodajući kako nam te količine streljiva potrošene na vježbama trebaju da bismo pokazali da je hrvatski vojnik sposoban obraniti RH, a ni jedna zemlja u regiji ne provodi tako zahtjevne vježbe kao Hrvatska vojska.

Prvi put nakon 21 godinu hrvatska je mornarica lansirala FBS 15 raketu s broda, uz integralno djelovanje topništva na moru, što pokazuje da je HRM, uz silne poslove obalne straže, spašavanja na moru, operacije u borbi protiv pirata te provedbe operacije Atalanta, sposobna i u borbenoj operaciji zaštititi teritorij RH i uništiti svaki cilj na moru i na zemlji, i to na udaljenosti od 80 kilometara s vjerojatnošću pogađanja većom od 98 posto.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.