Događaji

Najave

Vlada danas o Imunološkom zavodu

 Vlada danas o Imunološkom zavodu

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala potvrditi odluku o preoblikovanju Imunološkog zavoda iz trgovačkog društva u ustanovu od javnog interesa.

Pokrenut će i postupak izlaska iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Nakon što je Sabor jučer jednoglasno je potvrdio zaključak kojim se Vladi nalaže da pokrene postupak izlaska iz arbitraže, Vlada bi danas trebala pokrenutii raskidanje ugovora, nakon čega će taj posao preuzeti Ministarstvo vanjskih poslova. Premijer Milanović jučer je za saborskom govornicom pozvao da se na ovakav razvoj događaja ne gleda kao na međudržavnu svađu.

"Dijete je rođeno, imalo je svoj razvojni put i u jednom trenutku je postalo jako devijantno. I moramo provesti odgojne mjere. Nažalost, to je tako. Sloveniji, kao prijateljskoj i Susjednoj državi s kojom dijelimo puno i dijelit ćemo još više u sljedećim godinama, predlažem da se dogovorimo oko nekog drugog modela", dodao je Milanović.

Na stolu će se naći i odluka o Imunološkom zavodu, kojeg je Vlada odlučila zadržati u državnom vlasništvu, kao ustanovu od javnog interesa. Imunološki će se financirati djelom iz državnog proračuna, a djelom iz redovitog poslovanja, najavio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

''Ako možemo financirati bolnicu u Puli sa 600 milijuna kuna, graditi bolnicu u Rijeci sa 700 milijuna kuna, možemo naći i 100 milijuna za izgraditi ozbiljan kvalitetni objekt u kojem bi se postigli svi važni tehnički uvjeti na kojima inzistira HALMED", rekao je Grčić.

Imunološkom je za početak proizvodnje potrebno 100 milijuna kuna, a proces prelaska iz dioničkog društva u ustanovu koja će u budućnosti djelovati u okviru Ministarstva zdravlja trajat će najmanje tri mjeseca. Odlukom je predviđeno da se zaposlenici, a onda i sva imovina, ali i sva prava i obveze, s postojećeg dioničkog društva prenesu na novu ustanovu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.