Događaji

predsjednički govor

Trump: vratit ćemo vlast narodu i zajedno odrediti smjer Amerike i svijeta

Trump: vratit ćemo vlast narodu i zajedno odrediti smjer Amerike i svijeta
AP

Od danas pa nadalje, na prvom mjestu će biti samo Amerika, Amerika prva, naglasio je Trump

Američki predsjednik Donald Trump je u petak u svom inauguracijskom govoru kazao da će vratiti vlast narodu i zajedno s njime odrediti smjer Amerike i svijeta u godinama koje dolaze, poručujući da će mu od "danas pa nadalje" na prvom mjestu uvijek biti Amerika.

Zahvalivši dosadašnjem predsjedniku Baracku Obami i prvoj dami Michelle na njihovoj pomoći u razdoblju tranzicije, kazao je da današnja svečanost ima "vrlo posebno značenje".

"Danas se ne događa samo prijenos vlasti s jedne administracije na drugu, ili s jedne stranke na drugu, mi selimo moć iz Washingtona i predajemo je ponovo vama, narodu", rekao je Trump i obećao da će mu "od danas pa nadalje, Amerika biti na prvom mjestu" te će svaka donesena odluka biti na korist američkih radnika i obitelji.

"Mi, građani Amerike, zajedno ćemo odrediti smjer Amerike i svijeta u godinama koje dolaze. Suočavat ćemo se s izazovima, s teškoćama, ali ćemo napraviti posao kako spada", kazao je Trump.

"Od danas pa nadalje, na prvom mjestu će biti samo Amerika, Amerika prva. Svaka odluka o ekonomiji, porezima, imigraciji i vanjskoj politici bit će donesena na korist američkim radnicima i američkim obiteljima. Moramo zaštititi naše granice od pustošenja drugih država koji izrađuju naše proizvode, kradu naše tvrtke i uništavaju naše poslove", istaknuo je Trump.

Po njegovim riječima, "zaštićenost će dovesti do velikog blagostanja i snage".

" Borit ću se za vas sa svakim dahom svoga tijela i nikad vas neću razočarati", poručio je 45. američki predsjednik. 

Naglasio je kako će SAD ponovno "početi pobjeđivati, kao nikad prije", te da će vratiti poslove, granice, bogatstvo i snove. 

"Gradit ćemo nove ceste i autoceste, mostove i zračne luke, tunele i željeznice diljem naše prekrasne države", naglasio je novi američki predsjednik i istaknuo da će "maknuti ljude sa socijalne pomoći i vratiti ih na posao, ponovno izgraditi našu zemlju s američkim rukama i američkim radom".

Pri tome će pratiti dva jednostavna pravila, kazao je, a to su "kupujmo američko i zaposlimo Amerikance". 

Poručio je da će SAD tražiti prijateljstvo i dobru volju među narodima svijeta, shvaćajući da je pravo svih nacija da stave svoje interese na prvo mjesto.

"Nije nam cilj nikome nametati naš način života, nego ga pustiti da svijetli kao primjer. Obasjat ćemo taj put za sve koji nas žele slijediti", rekao je Trump i obećao da će Amerika obnoviti stare saveze i stvoriti nove te ujediniti civilizirani svijet u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma.

"Obnoviti ćemo stare saveze i stvoriti nove te ujediniti civilizirani svijet u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma kojeg ćemo izbrisati s lica Zemlje", kazao je Trump i istaknuo da je vrijeme praznog govora završilo.

"Vrijeme je za djela"", naglasio je. 

Ističući da će u srži njegove politike biti potpuna privrženost SAD-u, kazao je da će Amerikanci kroz vjernost svojoj zemlji ponovo otkriti vjernost i odanost jednih prema drugima.

"Kada otvorite svoja srca domoljublju, predrasudama nema mjesta (...) moramo otvoreno izražavati svoja mišljenja, iskreno raspravljati o našim neslaganjima, ali uvijek moramo slijediti solidarnost. Kada je ujedinjena, Amerika je nezaustavljiva", poručio je Trump.

U govoru je, osvrnuvši se na političke elite, kazao da ljudi do sada nisu sudjelovali u blagodatima politike Washingtona. "I dok su slavili na Capitolu, obitelji koje se muče diljem naše zemlje nisu slavile. To će se sve promijeniti upravo sada. Jer ovaj trenutak pripada vama i svima okupljenima ovdje, kao i svima koji gledaju diljem Amerike. SAD je vaša država", poručio je Trump.

Kazao je da država postoji da služi građanima te da majke i djeca koja žive u siromaštvu, obrazovni sustav koji ostavlja učenike bez znanja, zločini, bande, droga (...) "to ovoga trenutka prestaje".

"Jedan smo narod i njihova bol je naša bol, njihovi snovi su naši snovi i njihov uspjeh je naš uspjeh", kazao je novi američki predsjednik i istaknuo da je Amerika "potrošila milijarde dolara u inozemstvu, dok je naša infrastruktura propadala".

"Jedna za drugom tvornice su se zatvarale i nismo mislili na radnike koji su ostajali bez posla. Srednji sloj je opljačkan i njihovo bogatstvo preraspodijeljeno je diljem svijeta. No to je prošlost i sada gledamo u budućnost", rekao je Trump.

Pozvao je Amerikance da sanjaju "velike snove" i ne dopuste da im itko kaže da je nešto nemoguće.

"Stojimo na početku novog milenija, spremni da otkrijemo tajne svemira, oslobodimo zemlju od patnje i bolesti te da upregnemo energiju, industrije i tehnologije budućnosti", kazao je Trump.

"Novi nacionalni ponos će nas pokrenuti i zaliječiti naše podijele (...) vrijeme je da upamtimo tu staru mudrost koju naši vojnici nikad ne zaboravljaju: da bilo da smo crni, smeđi ili bijeli, u svima nama je ista crvena krv domoljuba", istaknuo je Trump.

Amerikancima "od sela do gradova, od planina do oceana" poručio je da ih nitko više neće ignorirati.

"Vaš glas i snovi odredit će američku sudbinu. Na tom putu će vas zauvijek voditi vaša hrabrost, dobrota i ljubav. Zajedno ćemo napraviti Ameriku jakom i bogatom, ponosnom, sigurnom i velikom! Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio Ameriku",  zaključio je Trump u inauguralnom govoru.


Reci što misliš!