Događaji

Dan borbe protiv grlića maternice

Biogradska podružnica Lige protiv raka obilježila Dan mimoze

Biogradska podružnica Lige protiv raka obilježila Dan mimoze
Gordana Šarić

Biogradska podružnica Lige protiv raka Zadar nedugo nakon osnivanja krenula je sa svojim aktivnostima. U subotu su članovi obilježili Dan mimoze, što simbolično označava Dan borbe protiv grlića maternice.

Grad Biograd izašao je u susret jubilarnom, desetom po redu obilježavanju Dana mimoze, te je natrgu kod spomenika dr. Franje Tuđmana ustupio mjesto i jedan štand na kojem su se dijelili promidžbeni materijali uz obaveznu grančicu mimoze te su se skupljale donacije građana.

Osim toga vrijedne ženske ruke pripremile su i poslužile na štandu tople napitke, fritule, kolače i tople pecipaje, proizvod vrijednih ruku pučke pjesnikinje Radice Rade Vrančić. Sve je ovo, kao izraz tople dobrodošlice i poziva na druženje djelovalo na brojne građane, te su se znatiželjno zaustavljali, propitkivali, a u skladu s mogućnostima i donirali koju kunu.

Ljubica Wagner, prva predsjednica biogradske podružnice Lige protiv raka kazala je kako je ova aktivnost u Biogradu tek kruna višednevnih napora, budući su promidžbenim materijalima obuhvatili i opskrbili biogradske osnovnu i srednju školu te sve ambulante po mjestima koja su s područja nekadašnje općine Biograd.

- Odaziv sugrađana na ovu akciju je i više nego dobar. Iako su ljudi naročito senzibilizirani kad je riječ o ljudima koji su bolesni, ovom prigodom pokazali su interes za edukativnim materijalima te mjerama prevencije, što je naročito važno za srednjoškolsku populaciju. Što je Papa – test, što je glavni uzročnik raka vrata maternice, tko najčešće obolijeva i o načinima prevencije od sada mogu pronaći u našim lecima koje smo danas dijelili. – kazala je Ljubica Wagner.

Vjeruje u rad biogradske podružnice Lige protiv raka Zadar kojoj se svakodnevno priključuje sve više članova te optimistično najavljuje i brojne druge aktivnosti na edukaciji i prevenciji. Prvo što u Biogradu na Moru slijedi nakon Dana mimoze je promocija knjige „Glagoljicom ispisana ljubav“.


Reci što misliš!