Događaji

ditib

Turska vjerska udruga u Njemačkoj osumnjičena za špijunažu

Turska vjerska udruga u Njemačkoj osumnjičena za špijunažu

Krovna udruga turskih vjerskih zajednica u Njemačkoj, Ditib, koja upravlja s oko 900 džamija u Njemačkoj u kojima se propovijeda na turskom jeziku, optužena je da su imami koje zapošljava, vlastima u Ankari slali informacije o vjernicima u Njemačkoj

Povjerenica njemačke vlade za integraciju stranaca Aydan Oezoguz zatražila je strogo odvajanje krovne vjerske udruge Ditib od turske države nakon što su u javnost izišle optužbe da neki imami ovih džamija špijuniraju za službenu Ankaru.
 
"Sada je najvažnije da se Ditib vjerodostojno odvoji od utjecaja Ankare", rekla je Oezoguz u razgovoru za Spiegel Online.

Ankaru, nakon neuspjelog vojnog udara, posebice zanimaju sljedbenici propovjednika Fetullaha Guelena, kojeg službena Ankara navodi kao organizatora puča te je preko diplomatskih predstavništava u Njemačkoj tražila da joj djelatnici Ditiba šalju informacije.

Glavno državno odvjetništvo je u međuvremenu pokrenulo istragu o navodnom špijuniranju vjernika.

Glavni tajnik Ditiba Bekir Alboga je priznao kako su "pojedini imami" u Ankaru slali izvješća o aktivnostima Guelenova pokreta u Njemačkoj.

Predsjednik Središnjeg vijeća muslimana u Njemačkoj Aiman Mazyek oštro je kritizirao ponašanje Ditiba ali se istodobno založio za nastavak suradnje njemačkih vlasti i ove najveće muslimanske vjerske organizacije u Njemačkoj.

"Prekid suradnje prouzročio bi nagli manjak imama te postoji opasnost da bi na njihovo mjesto mogli doći propovjednici koji zastupaju radikalniji oblik islama", rekao je Mazyek.

U Njemačkoj, prema podacima prije dolaska velikog vala migranata živi, oko 4 milijuna muslimanskih vjernika od čega je oko 2 milijuna porijeklom iz Turske


Reci što misliš!