Događaji

misa zadušnica u katedrali

Sedam godina od smrti zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe

Sedam godina od smrti zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe

Na sedmu godišnjicu smrti zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe u srijedu 25. siječnja, na blagdan Obraćenja sv. Pavla, misa zadušnica u katedrali sv. Stošije slavi se u 18 sati, najavili su iz Zadarske nadbiskupije.

Ivan Prenđa rođen je na Staru godinu 1939. u Zemuniku Gornjem kao prvo, najstarije dijete Jure i Ike rođene Zubčić iz Pridrage. U braku su imali sedmero sinova i kćeri - Ivana, dr. Marka, Anđelka, Antu, č.s. Mariju, Zorku i Miljenku.

Zaređen je u Zadru 29. lipnja 1964., a za biskupa posvećen 9. lipnja 1990. Od 1990. bio je zadarski nadbiskup-koadjutor s pravom nasljeđa, a nadbiskup ordinarij postaje dana 2. veljače 1996. Unutar Hrvatske biskupske konferencije obnašao je dužnosti potpredsjednika HBK, predsjednika komisije za sjemeništa i duhovna zvanja pri HBK, člana Komisije HBK za Zavod sv. Jeronima u Rimu, člana Komisije za stvaranje novog sustava financiranja unutar Crkve u Hrvata, a dugi niz godina bio je i predsjednik Hrvatskog Caritasa. Podržavao je medije, bio je zahvalan elokventan sugovornik iznimno otvoren za suradnju, a u susretu s novinarima ponosno je kazivao da je i on bio novinar Glasa Koncila.

Živio je u stresnim vremenima Domovinskog rata i poraća. Tješio je vjernike i branitelje. Htio je svima pokazati zauzetost i ljubav. Trudio se da svećenici dostojno žive i radio na njihovom povezivanju, oživljujući dekanate, župna vijeća. Nitko nije tako dobro iznutra poznavao život i potrebe zadarske Crkve, život župa i samostana, svećenika, redovnika i redovnica, sudjelujući u brojnim nadbiskupskim pohodima i krizmama, često se isticalo o ovom biskupu.

Vrhunac njegova poslanja bio je dolazak pape Ivana Pavla II. u Zadar. "Pozdravljamo Vas glasom i srcem, gromoglasnom pjesmom, snažnijom od one kojom su naši pređi 1177. godine pozdravili u ovome gradu Vašega prethodnika papu Aleksandra III.", rekao je Prenđa pozdravljajući papu Ivana Pavla II. na Forumu.

Veliki glasnik vjere, mira, tolerancije i ljubavi prema bližnjem ostat će u sjećanju kao iznimno draga, pametna i plemenita osoba, crkveni pastir koji je puno dao za svoj rodni Zemunik ali i za cijelu Zadarsku nadbiskupiju.


Reci što misliš!