Događaji

BiH: Dodiku kaznena prijava zbog nijekanja genocida u Srebrenici

BiH: Dodiku kaznena prijava zbog nijekanja genocida u Srebrenici

Dvije udruge koje okupljaju preživjele Bošnjake iz Srebrenice i žrtve rata u Bosni i Hercegovini podnijele su kaznenu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog njegovih istupa u kojima negira da je u Srebrenici počinjen genocid.

 

Prijavu su podnijeli Udruga žrtava i svjedoka genocida BiH, na čijem je čelu Murat Tahirović, i udruga "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", predvođena Munirom Subašić, a Dodika tuže zbog kaznenog djela izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, kažnjivog na temelju članka 163. Kaznenog zakona Federacije BiH.

U zajedničkom priopćenju tih dviju udruga objavljenom u Sarajevu pojašnjava se kako je Dodik je u više javnih istupa "s krajnjom bezobzirnošću i bez elementarnog pijeteta omalovažavao žrtve zločina, pri čemu je otvoreno u više navrata posebno nijekao zločin genocida u Srebrenici".

Kao primjer citirana je Dodikova izjava od 26. svibnja kako se u Srebrenici dogodio zločin, no kako to nije bio genocid.

"Žao nam je zbog toga što se dogodio zločin u tom gradu i što su mnogi ljudi stradali, iako imamo službene informacije koje govore o mnogo manjem broju žrtava od onih koje spominju bošnjački političari", citiran je Dodik u priopćenju.

"Ovakvom izjavom Milorad Dodik, koji obnaša službenu vlast u Republici Srpskoj, zanijekao je genocid u Srebrenici", smatraju u bošnjačkim udrugama i ističu kako Dodikovi istupi znače ne samo nijekanje presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nego i ponižavanje žrtava i njihovih patnji.

Milorad Dodik ustrajno osporava tragediju u Srebrenici iz srpnja 1995. kao zločin genocida, a u izjavi za beogradske "Večernje novosti" od srijede obrušio se i na britansku inicijativu da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o tome donese posebnu rezoluciju, ustvrdivši kako je inicijativa britanske vlade "uperena protiv Srba" i da je riječ o "običnom političkom nasilju".

Umjesto priznanja sudskih presuda predložio je uspostavu novog međunarodnog povjerenstva koje bi, kako je kazao, konačno utvrdilo što se točno dogodilo u Srebrenici prije 20 godina.

Uz to je ponovo doveo u pitanje i priznatu brojku od više od osam tisuća ubijenih srebreničkih Bošnjaka.

"Neki koji i sad žive u Švedskoj imaju uklesano ime na spomen-ploči s imenima žrtava", ustvrdio je Dodik.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.