Događaji

Ulazak u schengenski prostor

Milanović: Hrvatska idući mjesec aplicira za Schengen

Milanović: Hrvatska idući mjesec aplicira za Schengen

Hrvatskoj je vrlo važno pitanje ulaska u schengenski prostor, na tome radi i početkom srpnja će aplicirati za punopravno sudjelovanje, rekao je u srijedu u Zagrebu hrvatski premijer Zoran Milanović nakon razgovora s estonskim kolegom Taavijem Roivasom.

"Razgovarali smo o tome jer je Estonija zemlja prve crte, koja graniči s velikom Ruskom Federacijom", rekao je Milanović. Dodao je kako Estonija nije slučajno dobila sjedište europske Agencije za opsežne informacijske sustave, koja se brine i o schengenskom informacijskom sustavu.

Hrvatski premijer ocijenio je bilateralne odnose dviju zemalja odlične, unatoč zemljopisnoj udaljenosti i naveo kako je s estonskim kolegom razgovarao o mnogim temama poput izbjegličke krize iz Afrike i odnosa s Rusijom, o čemu se redovno razgovara i u Bruxellesu.

"Ima stvari u kojima je Estonija stekla zavidnu svjetsku reputaciju, osobito u području elektronike i interneta, gdje i Hrvatska posljednjih godina radi velike pomake, prije svega u informatizaciji i internetizaciji javnog sektora", rekao je novinarima Milanović.

Estonski premijer Roivas izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je "u ovoj toploj i vrlo gostoljubivoj zemlji" kazavši da je treći put u Hrvatskoj, ali sigurno ne i zadnji, jer namjerava dolaziti kao turist, znajući da se u Hrvatskoj ima puno toga za vidjeti.

"Naši bilateralni odnosi vrlo su pozitivni, a postoji veliki potencijal u mnogim sektorima, poput turizma", rekao je Roivas, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da postoji izravna zrakoplovna linija između Estonije i Hrvatske koja omogućuje velikom broju njegovih sunarodnjaka da upozna ljepote hrvatske obale i drugih dijelova zemlje.

Uz turizam, napomenuo je predsjednik estonske vlade, veliki potencijal postoji u području trgovine, osobito u onim sektorima u kojima zemljopisni položaj ne igra osobito veliku ulogu, poput digitalnog svijeta.

"Ako se u Europi liberalizira digitalno tržište, zemlje će moći razmjenjivati usluge bez obzira na granice", kazao je Roivos.

Estonski premijer jako je dobrom ocijenio činjenicu da su Estonija i Hrvatska snažni saveznici u EU i NATO-u jer imaju jasne vizije o tome što žele postići u obje integracije neovisno o tome što je riječ o dvjema malim zemljama.

"Drago mi je što često uviđam kako su nam stajališta vrlo slična, a tako želimo i nastaviti", kazao je estonski premijer Taavi Roivas.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.