Događaji

Prosvjedni marš

Južna Koreja: Prosvjedni marš roditelja godinu dana od potonuća trajekta

Južna Koreja: Prosvjedni marš roditelja godinu dana od potonuća trajekta

Obrijanih glava i odjeveni u bijelo, simbol žalosti, roditelji putnika poginulih u potonuću južnokorejskog trajekta u travnju 2014. u subotu su počeli dugi prosvjedni marš tražeći pokretanje neovisne istrage o nesreći.

Oko 200 ljudi, većinom roditelja poginulih učenika krenulo je u prosvjedni marš dug 35 kilometara, od Ansana do glavnoga grada Seula, tražeći pravdu.

Dana 16. travnja navršava se prva godišnjica tragedije u kojoj je blizu otoka Jinga potonuo trajekt s 476 putnika i članova posade. Među 304 poginule osobe bilo je 352 gimnazijalaca, njih 250 iz iste škole.

"Od tragedije je prošla gotovo godina dana, no naša predsjednica nije održala obećanja. Krećemo u Seul da bismo doznali zašto", rekla je predstavnica obitelji Chun Myeong-Sun.

Pedesetak očeva i majki poginule djece javno je 2. travnja u znak žalosti i odlučnosti obrijalo glave usred Seula. Ostali su učinili isto neposredno prije početka marša, a neki roditelji nose fotografije svoje nestale djece.

Obitelji su prošle godine prosvjedovale nekoliko puta, tražeći sastanak s predsjednicom Park Geun-Hye i višekratno je pozivali da održi obećanje i nastavi s potragom za tijelima koja se još smatraju nestalima.

Nakon nesreće predsjednica je obećala potpunu izmjenu sigurnosnih pravila koja su na snazi u zemlji.

Roditelji u pitanje dovode i sporost akcije spašavanja unesrećenih te nedostatnu koordinaciju akcija.

Nekon višemjesečnih političkih rasprava i razmirica južnokorejski parlament u studenom je izglasovao uspostavljanje neovisnog istražnog povjerenstva o potonuću trajekta.

Unatoč tomu, obitelji poginulih ili nestalih putnika optužuju vladu da nastoji utjecati na rad istražnog povjerenstva postavljajući svoje ljude na ključne pozicije.

Zapovjednik trajekta Lee Joon-Seok u studenom prošle godine osuđen je na 36 godina zatvora zbog teških propusta. Još trojica brodskih časnika osuđena su na zatvorske kazne u trajanju od 15 do 30 godina.

Trajekt Sewol potonuo je na rutinskoj plovidbi južno od luke Incheon dok je plovio na tradicionalne praznike prema otoku Jeju. Kad je trajekt počeo tonuti putnicima je rečeno da ostanu u kabinama i čekaju daljnje upute. Vremenski uvjeti bili su povoljni, more relativno mirno, u trenutku nesreće trajekt je bio ispunjen samo do pola kapaciteta, a od nagnuća do potonuća broda prošla su dva sata.

Roditelji poginulih učenika u nedjelju, po dolasku u Seul planiraju održati bdijenje uz svijeće.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.