Događaji

Direktorica tajne službe priznala propust pri upadu u Bijelu kuću

Direktorica tajne službe priznala propust pri upadu u Bijelu kuću

Julia Pierson, direktorica tajne službe zadužene za zaštitu američkog predsjednika, priznala je u utorak postojanje "nedopustivih" slabosti u sustavu osiguranja Bijele kuće i obećala je da će reformirati službu, na saslušanju pred zastupnicima koji su ogorčeni zbog nedavnog upada muškarca s nožem u Bijelu kuću.

 

Julia Pierson, koja službu zaduženu i za zaštitu predsjednikove obitelji i inozemnih dužnosnika vodi od ožujka 2013., priznala je na saslušanju u Zastupničkom domu da "sigurnosni planovi nisu uspješno provedeni".

"Preuzimam svu odgovornost", istaknula je. "Ono što se dogodilo nije prihvatljivo i neće se ponoviti".

Omar Gonzalez (42), ratni veteran, 19. rujna navečer preskočio je ogradu visoku 2,30 metara na sjevernoj strani Bijele kuće i više od 60 metara trčao livadom bježeći pred agentima. Noseći sklopiv nož uspio je ući na glavna vrata u prizemlju, srušiti agenta koji je stajao iza njih i proći kroz dvije velike dvorane, nakon čega je srušen na pod i uhićen u salonu "East Room".

Ta dvostruka vrata (vanjska staklena i unutarnja drvena) nisu bila zaključana, premda se uključio alarm, priznala je Pierson, ali je nakon toga postavljen sustav za automatsko zatvaranje, kazala je. Postavljene su i dodatne ograde oko Bijele kuće.

"Udvostručit ću napore idućih mjeseci" radi reforme službe, najavila je, rekavši prešutno da neće podnijeti ostavku.

No zastupnici, i demokrati i republikanci, upozorili su na mogući veći problem discipline u toj elitnoj službi. Parlamentarna istraga se nastavlja.

"Ovaj nedavni izgred, nažalost, navodi mnoge da se zapitaju postoji li puno ozbiljniji problem u tajnim službama", rekao je Elijah Cummings, demokrat.

Omar Gonzalez, koji se sa sjekiricom za pojasom i u kolovozu šetao pokraj Bijele kuće, pati od posttraumatskog stresnog sindroma. Trenutačno je u pritvoru, gdje očekuje saslušanje zakazano za 1. listopada.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.