Događaji

Negativne reakcije

Hrvatske šume: Nema govora da ćemo naplaćivati šetnju šumom

Hrvatske šume: Nema govora da ćemo naplaćivati šetnju šumom

Pojednostavljeno, krenete li u vožnju biciklom, provjerite u čijoj ste šumi

Mnoštvo negativnih reakcija na društvenim mrežama tijekom subote je izazvala objava Cjenika i Pravilnika o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda koje su objavile Hrvatske šume d.o.o., a kojima je regulirana naplata korištenja šumskih prostora kojima upravlja ta tvrtka. Pojednostavljeno, krenete li u vožnju biciklom, provjerite u čijoj ste šumi!

Prema cjeniku koji je važeći od 20. ožujka ove godine, za korištenje šumskih površina s popratnim sadržajima u svrhu izleta osoba je dužna ishoditi dnevnu dozvolu koja košta 20 kuna, a obiteljska ulaznica košta 40. Još dvadeset kuna više cijena je ako je riječ o izletu obitelji biciklima. Dozvole se uvode i za orijentacijsko trčanje i paintball (grupa 250 kuna), paraglajding (osoba 50 kuna). Ako pak tražite dozvolu za organizaciju nekog kulturnog događanja, koštat će 1000 kuna.

 Ovaj cjenik, koji je potpisao predsjednik uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, donosi i cifre za berače gljiva i bršljana, mahovine ili sakupljače češera, stočare koji na ispašu vode krupnu stoku, a ako se namjerite brati trputac, po listu će vas koštati kunu i pol.

 

Prema reakcijama na društvenim mrežama, jasno je da su građani Hrvatske poludjeli na ovakvu odluku, a čest je komentar da je preostalo još samo da netko počne naplaćivati zrak koji udišemo.

Na upit novinara Tportala što točno predstavlja taj cjenik, odgovorila je Ana Juričić Musa koja je potvrdila autentičnost objavljenog cjenika.

‘Cjenikom i Pravilnikom o korištenju nedrvnih šumskih proizvoda regulirano je naplaćivanje samo onih površina koje su HŠ d.o.o. dodatno uredile, na primjer, površina izvan šuma na kojima su izgrađeni betonski roštilji za obiteljske izlete ili je uređen neki drugi popratni sadržaj. Jednak je slučaj i s korištenjem biciklističkih staza - naplaćuje se korištenje samo onih koje smo mi uredili i investirali u popratni sadržaj. Dakle, nema govora o tome da se naplaćuje šetnja ili prolazak šumama, šumama se može šetati kao i do sad', zaključila je Juričić Musa.

Za svaki slučaj, kad krećete u prirodu, provjerite imate li sa sobom novac i upoznajte se s CJENIKOM te koliko bi moglo koštati ako uberete malo bršljana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.