Događaji

Sumnjivo područje

Razminirana cesta u predgrađu Zadra ponovo "razminirana"?

Razminirana cesta u predgrađu Zadra ponovo

Nakon što su na glavnom makadamskom putu kojim mještani Crnog pokraj Zadra dolaze do svojih vinograda i maslinika prošli tjedan pronađene tri zaostale nagazne mine, Hrvatski centar za razminiranje (HCR) u srijedu je ponovno "očistio" područje.

Razminiranje područja koje je još 2007. godine službeno razminirala nevladina organizacije Norwegian People's Aid (Norveška narodna pomoć NPA) obavila je tvrtka "Tornado".

- Odmah smo proveli postupak, a najbliža tvrtka "Tornado" pristala je razminirati područje bez naknade. Na sreću, u čišćenju terena nisu pronađena nova eksplozivna sredstva. Put je sada čist i mještani ga već koriste. Sada smo u postupku geodetske izmjere - kazao je Tomislav Ban, v.d. pomoćnika ravnatelja HCR-a.

Sve do prošlog utorka, kada je upravo na tom putu, koji vodi prema gradskom predjelu Ploče, 57-godišnjak pronašao tri nagazne mine, tzv. paštete, mještani Crnog su prolazili kroz minirano područje.

Iako je područje na kojem su pronađene mine, kako smo doznali naknadnom provjerom, bilo dio projekta razminiranja koji je vodila organizacija NPA, put nije bio očišćen od mina. Zbog čega su na razminiranom području pronađene nagazne mine, iz HCR-a tada nisu mogli odgovoriti.

- Pripadnici NPA-a bili su smješteni u Benkovcu i program razminiranja, među kojim je bio i ovaj put, službeno su završili još 2007. godine. Ne znamo što se dogodilo i sada naravno, nakon ovog što je pronađeno, moramo izvršiti, i to što prije, ponovno razminiranje tog terena - kazali su nakon što je 57-godišnji mještanin Crnog na šokantno otkriće naišao krenuvši u polje na predjelu Pucari.

Slobodna Dalmacija


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.