Događaji

Getro najpovoljniji

Sve je skuplje nego lani, jedino krastavci jeftiniji

Sve je skuplje nego lani, jedino krastavci jeftiniji

Sudeći po kretanju cijena u supermarketima, obistinili su se strahovi da će ulaskom u Europsku uniju sve poskupjeti. Prema najnovijem barometru cijena, od 80 promatranih artikala čak 79 ih je poskupjelo u odnosu na lanjski srpanj.

Premda je na mjesečnoj razini došlo do smirivanja divljanja cijena, situacija na godišnjoj razini je najgora do sada. Najjača poskupljenja pogodila su poriluk, mrkvu, glatko i oštro brašno, jaja i kivi. Svi navedeni artikli u odnosu na srpanj prošle godine skuplji su od 40 do preko 60 posto, piše portal www.supermarketi.info.

Jedini proizvod koji je pojeftinio su krastavci, kojima je cijena 30 posto niža nego lani.

Za potrošače je donekle utješno to što su cijene sezonskih proizvoda ipak niže nego u lipnju. Najuvjerljivije je sezonsko pojeftinjenje voća i povrća pri čemu je najveći pad cijene zabilježila paprika babura koja je u odnosu na lipanj, u prosjeku jeftinija za čak 64,86 posto. Snažan trend pojeftinjenja pokazuju i tikvice koje su u prosjeku jeftinije za 61,58%, te rajčica (-41,81%) i zeleni kupus (-33,37%).

Prema jediničnim košaricama trenutno su u Zagrebu najpovoljnije trgovine Getro (2.172,27 kuna) i Kaufland (2.173,59 kuna), a najskuplje Interspar (2.231,79 kuna) i Mercator (2.251,49 kuna).

U srpnju je povećanja razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije košarice te ona sada iznosi 79,22 kn, što je 21,89 kn više nego prošli mjesec.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.