Događaji

Poznati publicist i posebni savjetnik

Goldstein se ispričao mailom Milanoviću što ga je kritizirao

Goldstein se ispričao mailom Milanoviću što ga je kritizirao

Slavko Goldstein, poznati publicist i posebni savjetnik Zorana Milanovića, proživljava pravu noćnu moru zbog svoje nesmotrenosti, piše vecernji.hr

Prije desetak dana pompozno je najavio da će javnosti predstaviti prijedlog "novog razvojnog plana u pet točaka" koji je trebao dati smjernice za izlazak iz gospodarske i političke krize u koju je zemlja zapala. Plan je trebao ugledati svjetlo dana još krajem prošlog tjedna, ali je Goldstein morao odustati od "spasonosnog plana" zato što premijer Milanović nije bio zadovoljan sadržajem i načinom na koji je njegov posebni savjetnik predstavio svoje ideje.

Drugim riječima, Milanović se ozbiljno naljutio na savjetnika zbog soliranja i, kako doznajemo, nakon komunikacije s premijerom Goldstein je naglo odustao od plana. Zbog toga je protekli tjedan odbijao sve razgovore i nastupe u medijima, pa čak i počeo tvrditi da uopće nema plan.

U kratkom telefonskom razgovoru Goldstein nam je potvrdio da je njegov istup prouzročio neke nesporazume, ali je odmah dodao da je sve razjasnio premijeru u jednom mailu. Sada tvrdi da nije ništa ni planirao objaviti u medijima.

- To je bio privatan razgovor koji je novinar pretvorio u članak koji sam po sebi nije nekorektan, ali su krajnje nekorektni i izmišljeni naslov i podnaslov iz kojih je proizišla kriva informacija - kaže Goldstein. Svjestan je da nije uobičajeno da savjetnik objavljuje svoj prijedlog prije nego što ga je iznio šefu. Goldsteinov postupak još je dvojbeniji jer je on zapravo kritizirao dosadašnji program Vlade koji je, pomalo uvijeno, proglasio propalim. Prema mišljenju Slavka Goldsteina, kako je prenio Jutarnji list, Plan 21 na kojemu se bazira sadašnja Vladina politika jednostavno je preglomazan i neoperativan. Zato Vlada treba kudikamo sažetiji plan, ali koji se može realizirati u iduće dvije godine i istodobno osigurati razvoj poduzetništva, ekonomski rast.

Blairov poučak

Goldsteinov postupak prilično je iznenadio neke bivše savjetnike jer izlazi izvan svih okvira funkcije savjetnika. Ne može se do podne biti poseban savjetnik, a poslijepodne narodni tribun i aktivist koji dijeli packe i savjete tom istom premijeru. Darko Bekić, bivši savjetnik predsjednika Tuđmana i Mesića, kaže da nije detaljno upoznat s Goldsteinovom inicijativom, ali mu se njegov postupak odmah učinio neprimjerenim. Ističe kako je još Machiavelli dobro zapazio da savjetnik mora biti apsolutno samozatajan.

- On je savjetnik suverena i njemu treba reći što treba napraviti. Savjetnika se ne smije vidjeti. Ne možete istodobno biti savjetnik i pučki tribun. To ne ide - zaključuje Bekić. Tomislav Jakić, bivši savjetnik predsjednika Mesića, smatra da savjetnici nikako ne bi trebali nastupati u javnosti bez autorizacije svog šefa. Jakiću su svojedobno ljudi iz tima Tonyja Blaira rekli da je potpuno nezamislivo da neki Blairov savjetnik nastupa javno i daje intervjue. A što bi tek rekli kada bi savjetnik kritizirao temeljni gospodarski i politički program svoga šefa?

VL/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.