Događaji

Dat će ispravnu hranu, a rezerve su – prazne ?

Mljekari sumnjaju u plan Ministarstva poljoprivrede

Mljekari sumnjaju u plan Ministarstva poljoprivrede

Farmeri su, kažu, ogorčeni načinom rada ministarstva, zatražili ministrovu ostavku

Farmeri sumnjaju u akcijski plan koji je u nedjelju predstavio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina vezano za problem otkupa mlijeka s povišenom razinom aflatoksina, piše vecernji.hr

Prema njemu bi prve litre zaraženog mlijeka s oko 400 farmi u istočnoj Hrvatskoj danas ujutro trebale preuzeti cisterne i prevesti ga do bioplinskih postrojenja gdje bi se ono iskoristilo. Neškodljiv je to model za koji su se odlučili u Ministarstvu i za to predvidjeli, kako su naznačili, pet milijuna kuna.

Iako su očekivali detaljnije naputke o cijeloj akciji kako je i najavljeno, jučer su u Ministarstvu šutjeli, pa do proizvođača mlijeka i vlasnika bioplinskih postrojenja nije stigla nijedna informacija više. - Nitko ništa ne zna, a mi gubimo novac! - ogorčen je Vindijin kooperant iz Slavonije u čijem je mlijeku pronađena povišena razina aflatoksina.

Ne vjeruju mjerama

Čelnik Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo podržava prijedlog ministra, ali traži da se oštećenim proizvođačima isplati svaka litra. - Ministarstvo treba preuzeti odgovornost za ovakvo stanje. Sve je nastalo kao posljedica suše, što su i sami javno priznali. Zašto onda još prošle godine stručnjaci nisu pregledali hranu i spriječili katastrofu. Da je ministar moralan, sada bi trebao podnijeti ostavku - poručio je Laslo.

Ivan Mihaljković, mljekar iz Nuštra, također ne vjeruje ministrovim mjerama jer zna da su robne rezerve prazne. - Mislim da se radi o zataškavanju i umirivanju seljaka uoči najavljenih prosvjeda. Ne znam kako ćemo vratiti sumnjivu hranu i zauzvrat dobiti ispravnu kada kupujemo stočnu hranu i nemamo je u ambarima. Još prošloga tjedna uvečer, kada sam zatekao djelatnika Dukata da mi kriomice uzima uzorke mlijeka iz mljekomata u bocu od jogurta, dobio sam obavijest Dukata da je mlijeko s moje farme ispravno i da će nastaviti otkup, ali nisu dolazili - kaže Mihaljković.

- Laž je i obmana to što ministar Jakovina kaže kako će država otkupiti sumnjivo mlijeko i u zamjenu za neispravnu stočnu hranu isporučiti zdravu! Kako može reći da će iz robnih rezervi povući hranu i dati je proizvođačima mlijeka kada je tamo nema. Može dati samo naš kukuruz koji je u silosima. Sve je to zakuhao uvozni lobi - ogorčen je Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka, koji je najavio kako će s početkom ožujka krenuti u velike seljačke prosvjede ako im se do tada ne isplate potpore u cijelosti.

Ništa o iznosima

Tvrdnja dijela mljekara da akcijski plan nije dovoljan i da treba proglasiti elementarnu nepogodu za ministra Jakovinu je nerealna. - Mi smo kroz akcijski plan pronašli način kako ćemo taj problem riješiti - rekao je Jakovina. Ministar ni jučer nije želio govoriti koliki će biti iznos koji će država plaćati za mlijeko koje nije otkupljeno zbog pojave aflatoksina.

VL/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.