Događaji

Na pašnjaku pored Malog Libinja

Organizirana banda na Velebitu ubija konje!

Organizirana banda na Velebitu ubija konje!

Na pašnjaku pored Malog Libinja, ispod Svetoga brda, na Velebitu gdje su nekad vlaški pastiri nakon dolaska na planinu održavali pastirske sabore, danas se, kaže 61-godišnji Jerolim Knežević, okrutno likvidiraju konji, piše jutarnji.hr

Iako mu ih je dosad nestalo dvadesetak, sve do ponedjeljka, kada je na pašnjaku pronašao kostur svoje tri godine stare i bređe kobile, nije, kaže, sumnjao na čovjeka. Sada mu je, dodaje, sasvim jasno da je riječ o organiziranoj bandi koja zarađuje na konjskom mesu, piše Slobodna Dalmacija .

- U kobilu su stručno pucali, nakon čega su na mjestu događaja rastranširali meso. Na pašnjaku je ostao samo kostur i glava, a četiri metka pronađena su zabijena u stablo. Policija je pronašla i stope dvojice muškaraca kao i tragove osobnog, a ne teretnog automobila. Lukava banda gore ide radnim danom u poslijepodnevnim satima, kada tamo nema nikoga - priča ogorčeno 61-godišnjak, dodajući kako to nije prvi takav slučaj, jer je dosad njemu i drugim vlasnicima nestalo tridesetak konja i ždrebadi.

- Dosad se uvik sumnjalo na vuka, a nije vuk četiri godine davio i pojio sve te konje. Kada sam vidio moju ždrebicu i njezino ždrijebe u posteljici bačeno sa strane, postalo mi je jasno da je to okrutno ubojstvo počinio čovjek i to ne samo jedan. Kada promislim, bolje je da ga nisam zatekao tamo. Pa da me je pitao da mu meso triba za lik, ja bi mu ga dao - a ne ovakvo zvjerstvo napraviti. To je strašno. Kažu da to meso jedu neki bilderi, što ti ja znam ko su ti. Uglavnom krade se zbog mesa - govori ogorčeno 63-godišnjak koji sa sinom Petrom u vlasništvu ima 30 konja.

Preko zime žive u Modriču, a ljeti odlaze u Malo Libinje gdje čuvaju konje . On i još četiri vlasnika na Velebitu imaju šezdesetak konja. - Svi zajedno pratimo tu situaciju već duže vrijeme, ali dosad nismo imali dokaza. Sada je jasno da ih ubijaju. Četiri je puta pucano iz karabina što znam prema kalibru pronađenih metaka - kaže 61-godišnjak, uzdišući za stradalom kobilom.

Ogorčeno poručuje da neće odustati dok ne nađe lopove. - Ja spavati neću ako treba. Pratit ću vozila, a ni s kim se neću svađati. Bilježit ću registracijske tablice, pa ćemo vidit dokle će ustrajat u svojoj opačini - zaključuje. Iz policije kažu kako zasad nemaju nikakvih većih saznanja o organiziranoj grupi koja ubija konje, te da je ovo prvi takav slučaj zabilježen u posljednje vrijeme.

- Dosad nismo imali ovakvih prijava. Ono što smo zabilježili bile su uglavnom krađe peradi i janjaca, no ovakav slučaj još nije zabilježen - kazali su nam u zadarskoj policiji koja je podignula kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

JL/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.