Događaji

Svi su oni umreženi

Čelnik Heliosa koji je kreditirao privatnu tvrtkvu Jakovine - danas je šef Hrvatskih šuma!

Čelnik Heliosa koji je kreditirao privatnu tvrtkvu Jakovine - danas je šef Hrvatskih šuma!

Ivana Pavelića, na opće je iznenađenje na čelo Hrvatskih šuma imenovao njegov prijatelj iz djetinjstva, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. No, čini se da su osim prijateljstva ovdje vrlo bitne i one poslovne veze i to iz vremena kada je Pavelić bio menadžer u Helios grupi, a Jakovina pokušao voditi poljoprivrednu apoteku koja se našla u financijskim problemima.

Naime, Večernji list danas je objavio kako su nekretnine u vlasništvu TJ-Proma, tvrtke ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, opterećene zabilježbom od 60.000 eura na ime Osiguranja Helios.

To je vidljivo prema izvatku iz zemljišnih knjiga. Na poslovnu zgradu, skladište i ekonomsko dvorište TJ-Proma, ukupne površine 1242 četvorna metra, Jakovina je na Helios 2006. godine prenio prava vlasništva radi osiguranja novčane tražbine. U rujnu 2008. godine pak Županijski sud u Slavonskom Brodu donosi rješenje kojim se zabranjuje daljnje opterećenje nekretnine bez suglasnosti osiguranja Helios. Prema tome, vlasnik nekretnina Jakovinine tvrtke je Osiguranje Helios.

Kako smo provjerili u financijskim izvadcima ne postoje dugoročne obveze, no one postoje u zemljišniku odnosno još uvijek stoji zabilježba Heoliosa. Moguće je da je Jakovina osobno dizao kredit te opteretio imovinu svoje tvrtke, no tako nešto Jakovina nije prijavio u imovinskoj kartici.

Opet manjakovosti kod Jakovine?

Ono što se ne zna da je Pavelić, koji je danas šef Hrvatskih šuma, zapravo bivši predsjednik Uprave Helios usiguranja gdje je radio do 2007. godine. Znači upravo u vrijeme ove transakcije.

Valja se podsjetiti kod imenovanja Pavelića kako je vladala velika "strka". Naime, Sindikat zaposlenih u šumarstvu Bjelovar ostalo je šokirano imenovanjem Pavelića pa su u pismu premijeru Milanoviću zatražili da se ispravi propust prilikom imenovanja Uprave i na nepopunjena dva mjesta imenuju inženjeri šumarstva jer ni jedan od imenovanih članova nije šumarske struke.

Pavelić nije imao pojma

Tada se statut Hrvatskih šuma mijenjao dva puta u razmaku od dva dana. Pavelić je zbog nepoznavanja struke u svojim prvim danima pokušao utvrditi je li iz bilance tvrtke izdvojena imovina koja je u povratu Katoličkoj crkvi, na što mu je odgovoreno da nije jer HŠ u bilanci uopće nema šume i zemlju kojom upravlja jer je to državno vlasništvo te da bi onda temeljni kapital iznosio blizu 60 milijardi eura, a ne 1,1 milijardu kuna koliko iznosi. Na nestručnost ali i na čudnu odluku Jakovine tada je upozoravao Business.hr.

"U HŠ-u se strahuje da će se vodeća ekipa tek početi školovanje za šumarsku struku, koje inače s punom praksom traje i do 20 godina. Paveliću se zamjera što je u prvim intervjuima navodio svoju stručnost, ali niti je ekonomist niti ima poslovnu školu, a nakon Helios osiguranja, koji je napustio 2007. godine, većina tvrtki koje je vodio bile su bez zaposlenika, a HŠ ima gotovo 9000 zaposlenih od kojih je 1250 inženjera šumarstva", pisalo se u veljači u Business.hr.

S obzirom na ovaj detalj sada je i malo jasnije kako se zapravo Pavelić uopće našao na toj poziciji.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.