Događaji

Zaključeno

Tri odbora EP-a glasala su protiv ACTA-e

Tri odbora EP-a glasala su protiv ACTA-e

Europski parlament jasno je dao do znanja da se protivi ACTA-i, nakon što su tri njegova utjecajna odbora službeno zaključila kako sporazum mora biti odbačen.

Riječ je o Odboru za pravne poslove (JURI), Odboru za industriju, istraživanje i energiju (ITRE) i Odboru za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE). Svi su danas glasali protiv implementacije sporazuma koji je izazvao neviđene prosvjede u Europi unazad nekoliko mjeseci.

Mišljenje o ACTA-i još treba dati i Odbor za međunarodnu trgovinu, nakon čega će puni sastav Europskog parlamenta o sporazumu glasati 21. lipnja. Podsjetimo kako EP mora ratificirati sporazum, kao i sve zemlje članice EU-a, kako bi on stupio na snagu. Raspoloženje u EP-u sugerira da ACTA-a neće prijeći niti tu prvu stepenicu.

U slučaju da tu i dođe do nekakvog obrata, prilično je jasno da nizozemski parlament neće dati zeleno svjetlo. Naime, nizozemski su zastupnici u utorak glasali za blokiranje ACTA-e, kazavši kako ga nizozemska vlada nikad neće potpisati, čak ni u slučaju da EP odobri sporazum.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.