Događaji

Ratni zločin

Suđenje Mladiću: 'Neka vide naši Srbi kako smo Turke sredili'

Suđenje Mladiću: 'Neka vide naši Srbi kako smo Turke sredili'

U Haagu je nastavljeno iznošenje uvodne riječi optužbe na suđenju Ratku Mladiću. Optužen je za zločine protiv čovječnosti, kršenje običaja i prava rata te za sudjelovanje u čak dva genocida, od kojih onaj najteži, počinjen u Srebrenici, tužitelji objašnjavaju danas.

Tužiteljstvo navodi kako postoje dokazi da je Mladić nakon masakra u Srebrenici komentirao: Ovo slobodno snimi. Neka vide naši Srbi šta smo im uradili, kako smo Turke sredili. U Podrinju smo mi Turke pomlatili. Da ih ne čuvaju Amerikanci i Englezi, Ukrajinci i Kanađani u Srebrenici, sada Holanđani, davno bi njih nestalo na ovom prostoru, kazao je tada Mladić. Kada je ušao u Srebrenicu kazao je: Napokon je došao dan da se osvetimo Turcima, javlja HRT.

Opisan je pad Potočara, zarobljavanje i mučenje zatočenih te njihovo odvođenje na strijeljanje. Mladić nije imao namjeru dozvoliti tim ljudima da prežive, rekao je tužitelj. Potom je detaljno opisao kako su Karadžić, Mladić i Mladićevi oficiri planirali likvidacije te kako su organizirana masovna streljanja. Tužitelj je najavio svjedočenje jednog praživjelog.

Jučer su na suđenju iznesena potresna svjedočanstva preživjelih. Obitelji žrtava reagirale su vrlo emotivno, a Mladić ih je gestikulacijom provocirao. Mladić se o krivnji odbio očitovati te je Sud zabilježio da se ne osjeća krivim. Mladić je uhićen nakon 16 godina bijega prije godinu dana. Optužen je za genocid u BiH, pokolj oko 8.000 muslimana u Srebrenici, višegodišnju opsadu i teroriziranje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.