Događaji

2. Festival suvenira Zadarske županije

Ada Duka, najveće iznenađenje drugog Festivala suvenira Zadarske županije

Ada Duka, najveće iznenađenje drugog Festivala suvenira Zadarske županije

Grand Prix nagradu za suvenir Zadarske županije za 2012. godinu osvojila je Ada Duka

Danas je službeno završio „2. Festival suvenira Zadarske županije", manifestacija koja se odvijala u organizaciji Udruge inovatora Zadarske županije te suorganizatora: Zadarska županija, TZ Zadarske županije, HGK Županijske komore Zadar i Obrtničke komore Zadarske županije u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Na izložbi je bilo izloženo 185 izložaka od 37 izlagača prijavljenih po natječaju među kojima su odabrani „najbolji od najboljih". Svečana dodjela nagrada održana je s početkom u 11 sati također u Muzeju antičkog stakla.

Na početku velika se zahvala uputila glavnom inicijatoru i tvorcu festivala, Radi Nekiću, inovatoru svjetskog glasa i ponosu Grada Biograda, Zadarske županije, ali i cijele Hrvatske. Voditelj današnjeg programa i tajnik Obrtničke komore Zadarske županije, Ivo Marin, naglasio je kako je ovaj festival poseban zato jer su svi učesnici i izlagači dobitnici, ne samo u vidu medalja i povelja, već i po njegovoj svrsi - pružanje mogućnosti običnome čovjeku da njegovi kreativni duh i rad dobiju na važnosti u očima javnosti.

Veliki doprinos festivalu dali su muzeji: Zavičajni muzej Benkovac i Biograd, Arheološki muzej Zadar i Muzej antičkog stakla Zadar. Muzeji su bili izvan konkurencije za nagrade, a priznanja su dodijeljena u utorak, 27. ožujka, prilikom otvaranja izložbe.

U realizaciji izbora i nagrada sudjelovala je komisija, ove godine u proširenom sastavu: Dario Ivankov u ime Zadarske županije, Petar Pedišić u ime Gospodarske komore Zadarske županije, Damir Hordov u ime Turističke zajednice Zadarske županije, Ivo Marin u ime Obrtničke Komore Zadarske županije, Ivana Karamarko u ime Narodnog lista, Davor Stipanić u ime Agencije za promidžbu. U komisiji za nagrade grada Zadra dodatno su sudjelovale Mirjana Sačić i Nada Beverin te za grad Biograd Ivo Eškinja. Svi oni su danas također nagrađeni za doprinos pružen kroz objektivnost i odgovornost u ocjenjivanju proizvoda.

Zatim je uslijedila dodjela nagrada. Zlatne medalje za suvenir županije dobili su:

Vesna Herenda (Pag) i „Paška čipka na krinolini", Dušan Jokić (Obrovac) i „Tronožac i preslica", Marinko Karamarko (Kruševo) i „Crkva na stijeni" , PTO Nekić (Biograd), Rade Nekić i Dragica Nekić za „Komplet ulja", Obrt Pharos (Zadar), Dubravka Visković i „Tisak linije s kulturnim spomenicima na majici", obrt Jagoda Bašić (Zadar) i „Pera u drvetu", Venera Delija (Zadar) i „Mirisni sapuni", Eden Grzunov (Murvica) i „Torkul", Antonija Gospić (Zadar) i „Nakit od žice i stakla", Slavica Čubrić (Zadar) i pletene rukotvorine, Ada Duka (Zadar) i „Lutka s motivom i inspiracijom morskih orgulja", Silvijana Dražović (Zadar) i „Kaleidoskopi".

Predsjednik Udruženja obrtnika grada Zadra, Mladen Malta, potom je uručio Prix nagrade za suvenire i Grand Prix za proizvođače Biograda, Zadra i Zadarske županije:

- nagradu Prix suvenir grada Biograda dobila je Marijela Šarić za sve proizvode
- nagradu Grand Prix proizvođač Biograda dobio je PTO Nekić, Dragica i Rade Nekić
- nagradu Prix proizvođač grada Zadra dobio je Eden Grzunov iz Murvice
- nagradu Prix suvenir grada Zadra dobila je Antonija Gospić
- nagradu Prix suvenir grada Zadra dobila je Silvijana Dražović
- nagradu Grand Prix za proizvođača grada Zadra podijelili su obrt Pharos Dubravke Visković i Silvijana Dražović
Zatim su dodijeljene Prix i Grand Prix nagrade Zadarske županije:
- nagradu za Prix proizvođača županije osvojile su Silvijana Dražović i obrt Pharos Dubravka Visković
- nagradu Prix za suvenir županije osvojile su Jagoda Bašić, Antonija Gospić , PTO Nekić, Rade i Dragica Nekić komplet ulja i Venera Delija
- nagradu za Grand Prix proizvođača županije osvojio je PTO Nekić, Dragica i Rade Nekić

Također je dodijeljena Povelja Udruge inovatora Hrvatske, Ivi Marinu.

Na kraju su se dodijelile nagrade „najboljima od najboljih":
Grand Prix nagradu za suvenir grada Biograda za 2012. godinu osvojio je PTO Nekić, Dragica i Rade Nekić za komplet ulja.
Grand prix nagradu za suvenir grada Zadra za 2012. godinu osvojila je Ada Duka, za haljinu - inspiraciju morskih orgulja

Grand Prix nagradu za suvenir Zadarske županije za 2012. godinu osvojila je Ada Duka.

PTO Nekić i Ada Duka ove su godine bez sumnje najviše oduševili komisiju i svojim suvenirima dodatno obogatili kulturno bogatstvo Zadarsku županiju, ali i cijelu Hrvatsku.

Ada Duka se na kraju zahvalila svim prisutnima te je, iznenađena osvojenim nagradama i priznanjima, održala vrlo emocionalan govor:

„Za mene je ovo poput nagrade Oskar i nadam se da neću zaplakati. Ovaj rad je proizašao iz vjenčanice koja je obilježila moj radni vijek koji traje već 30tak godina. Ovaj me natječaj za suvenir potaknuo u mome radu, kreativnosti i idejama te sam kroz neko promišljeno eksperimentiranje, pogreške i uspjehe došla do ovog eksponata na kojeg sam iznimno ponosna. Moram zahvaliti i Dubravki Visković koja mi je pomogla u izradi printa na najmanjoj haljinici. Svi smo mi zajednički na ovome radili i zato smo i uspjeli ostvariti najbolje rezultate. Hvala vam svima!", rekla je i zaključila 2. Festival suvenira Zadarske županije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.