Događaji

Na 10. obljetnicu smrti

Kreće beatifikacija kardinala Kuharića?

Kreće beatifikacija kardinala Kuharića?

Kardinal Kuharić u svećeničku je službu stupio 1945., a zareditelj mu je bio nadbiskup Alojzije Stepinac

Točno na 10. obljetnicu smrti 'kardinala vjere, ljubavi i pravde', 10. ožujka, trebala bi započeti betifikacija kardinala Franje Kuharića, neslužbeno doznaje Večernji list

Nakon što su na Kaptol poslani deseci svjedočanstava izravnih zagovora na molitve pokojnom kardinalu, Zagrebačka je nadbiskupija, piše Večernji list, odlučila otvoriti proces za proglašenje Kuharića blaženikom.

Sva svjedočanstva vjernika počet će se i službeno zaprimati te će biti imenovan voditelj kauze za beatifkaciju, čije će ime vrlo brzo biti objavljeno. On će morati prikupiti podatke o kreposnim djelima kandidata i njegovu uzornom kršćanskom životu, ali i dokazati nadnaravno čudo(poput medicinski neprotumačiva ozdravljenja, kao u slučaju pape Ivana Pavla II.).

Prvi stupanj beatifikacije, do kojeg bi moglo doći vrlo brzo, je status Sluge Božjega. Glavnu riječ u beatifikaciji vatikanska Kongregacija za kauze svetih, no završni čin proglašenja donosi Sveti Otac i kandidat se proglašava blaženim.

Kardinal Kuharić u svećeničku je službu stupio 1945., a zareditelj mu je bio nadbiskup Alojzije Stepinac. Bio je župnik u Rakovu Potoku, ali i u Samoboru, gdje ga je zateklo imenovanje pomoćnim biskupom zagrebačkim. Nakon odlaska kardinala Franje Šepera u Rim, postaje apostolski administrator Zagrebačke nadbiskupije, a potom i nadbiskup zagrebački.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.