Događaji

Pretvorene u bare

Zapuštene fontane u Zadru

Zapuštene fontane u Zadru

Intervencijom jednog od vlasnika štekata ugostiteljskog objekta na trgu ispred Trgovinskog centra City Galleria na Relji, konačno je očišćena baruština u koju se pretvorila nekadašnja fontana. Njezino je stanje ocrtavalo i situaciju kakva je snašla nekoć ugledan Trgovinski centar.

Recesija, ali i neriješeni odnosi s brojnim suvlasnicima poslovnih prostora u kompliciranom sustavu održavanja velikog zdanja, doveli su do zapuštenosti fontane, izgrađene od pločica benkovačke bunje. Voda koja cirkulira u zatvorenom sustavu nije se izmjenjivala ni pročišćavala, što je na kraju dovelo do toga da su od zagađene vode počeli ugibati golubovi i mačke koji su bili u dodiru s vodom. Ništa se nije popravilo ni nakon što je dotok vode zatvoren, pa je fontana s preostalom vodom postala bara i ruglo u centru grada.

- Na osobni sam trošak očistio fontanu jer se pored nje više nije dalo živjeti, a kamoli baviti ugostiteljstvom. Izvadio sam i izbacio 28 karijola nataloženog mulja. Iako u njoj nema vode, sada je barem čista, dok ne smisle što će dalje s njom - kazao nam je vlasnik štekata, ogorčen što nitko do sada nije ništa poduzimao na održavanju fontane.

Dok je fontana svakog tjedna postajala sve prljavija, prozvana uprava Trgovinskog centra tvrdila je da je za održavanje fontane odgovorna gradska uprava. Pri izgradnji Trgovinskog centra, između Grada Zadra i uprave novog zdanja pao je dogovor da će Trgovinski centar na svojem trgu izgraditi fontanu, a da će Grad Zadar preko svojih poduzeća pomagati u održavanju još jedne "gradske" fontane. To je funkcioniralo nekoliko godina, ali je održavanje na kraju prestalo, a stanje u fontani značajno se pogoršalo, piše SlobodnaDalmacija .

- Fontana na Relji, kao i čitav prostor sa štandovima isključivo je vlasništvo Trgovinskog centra, koji je odgovoran i za održavanje prostora, pa tako i fontane. Grad Zadar nema ništa s tim već dvije godine - kazala je Ivana Dadić, glasnogovornica Grada Zadra.

Zadar je svojedobno imao i fontanu na moru, čuveni moroskok, na koji su u posljednje vrijeme svi zaboravili. Gdje se nalazi? Na mjestu gdje "pauk" dovozi pogrešno parkirana vozila - parkiralištu "Obale i lučica" na Ravnicama, koje je Grad Zadar odredio da održava morsku fontanu.

- Moroskok je popravljen i konzerviran do ponovnog stavljanja u pogon. Nismo ga vratili na lokaciju gdje je bio postavljen, ispred stare zgrade "Maraske", jer nam se čini da to mjesto nije najbolje pogođeno zbog utjecaja mora. Tamo ima dosta valova, što je posebno izraženo ljeti, kad stalno ima maeštrala i tramontana, pa moroskok neprestano "pleše" na valovima, što dovodi do prodora mora u osjetljive dijelove i stalnih kvarova.

Za svaki popravak potrebno ga je izvaditi iz mora, a kako to nije brod, potrebne su specijalne dizalice i transport do lokacije za popravak, što značajno poskupljuje njegovo održavanje. Moroskok je predviđen za mirne lokacije na kojima nema velikih djelovanja mora i vjetra, a takvo nije mjesto gdje se nalazio - kazao je direktor "Obale i lučica" Edo Duka.

Tako za sada jedina prava gradska fontana ostaje ona najnovija, na Forumu. Doduše, u početku je i s tom fontanom bilo problema jer je oštećen jedan njezin dio, ali to je ubrzo riješeno pa je sada u funkciji. Ponekad se voda u fontani zacrveni, također i u zatvorenom sustavu, možda zbog novčića koji se ubacuju u nju, ali s obzirom na to da se redovito čisti i održava, ona izgleda uredno.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.