Događaji

Građani spremaju velike prosvjede

Jakuševac predstavlja opasnost za Zagreb

Jakuševac predstavlja opasnost za Zagreb

Na najvećem odlagalištu otpada u zemlji, zagrebačkom Jakuševcu, dogodio se incident koji je mogao imati razorne posljedice. Naime, zabilježen je povećan udio kisika u smjesi plinova koji se spaljuju pa je zbog opasnosti od eksplozije hitno ugašen dio postrojenja, prenosi danas.hr .

O cijelom slučaju javnost je izvijestio Ured za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinića. Sustav se, rekao je Kalinić, automatski gasi kako se ne bi dogodila eksplozija. No, to je, uvjereni su stanari Jakuševca, samo jedan u nizu incidenata koji se događaju na deponiju, a za većinu ih javnost nikad nije doznala.

''Nekoliko puta je došlo do požara na smetlištu. Svako malo su vatrogasci ovdje. Da je neki od tih požara zahvatio metan u cijevima, četvrtina Zagreba bi bila uništena'', ispričao je Ratko Bedeković, nezavisni predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb.

Grad je već nekoliko puta obećao zatvoriti odlagalište. Ali, ništa. Problemi su svakim danom sve su veći: u posljednje se vrijeme smrad, koji je i inače neizdrživ, počeo širiti u krugu od tri kilometra. Izbio je i incident s radnicima Viadukta koji ne dobivaju plaće pa su i oni imali prosvjed na Jakuševcu! Drugo, tvrde susjedi za Jutarnji list, odlučili su rijeđe obavljati jednu od najvažnijih funkcija na odlagalištu: prekrivati smeće zemljom.

Naime, Viadukt je dužan na kraju svakog radnog dana, nakon što kamioni Čistiće dostave sav zagrebački otpad na odlagalište, prekriti ga zemljom kako se naseljem ne bi širili nesnosni smradovi. Za taj im posao Holding svaki mjesec plaća oko 300 tisuća kuna, a kako su priznali u samom Holdingu, s uplatama su kasnili oko pet mjeseci. Zato Viadukt sada to navodno čini samo jednom u mjesec dana.

Zbog svega toga stanovnici Jakuševca, Dugava i Zapruđa, njih oko dvije tisuće, odlučili su započeti najveće proteste dosad. Podnijeli su kaznenu prijavu Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, a uskoro kreću u blokadu te najavljuju da bi Zagreb mogla zadesiti sudbina Napulja koji je bio zatrpan smećem.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.