Događaji

Nakon komentara Serge Brammertza

Odvjetnik generala Gotovine: Dokazali smo - udruženog zločinačkog pothvata nije bilo!

Odvjetnik generala Gotovine: Dokazali smo - udruženog zločinačkog pothvata nije bilo!

Luka Mišetić, odvjetnik hrvatskog generala Ante Gotovine, na svom je blogu objavio odgovor na nedavne izjave glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza i direktorice Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Vesne Teršelić, koji tvrde kako su hrvatski mediji u izvještavanju o suđenju generalu bili vrlo subjektivni i pristrani.

Na pisanje bloga nagnalo ga je nedavno izvješće o sastanku predstavnika Haškog tribunala s novinarima iz Hrvatske, u kojemu je Teršelić izjavila kako je sastanak bio savršena prilika da se dođe do rješenja za neobjektivno izvještavanje medija o suđenju hrvatskim generalima. Svoju je tvrdnju "poduprla" i izjavom kako zbog takvog neobjektivnog izvještavanja hrvatska javnost nije mogla primiti kvalitetne informacije o počinjenim ratnim zločinima i suđenju generalima Gotovini, Čermaku i Markaču.

Mediji su zavarali narod

I glavni haški tužitelj Serge Brammertz nerijetko se susprezao od davanja izjava kako su hrvatski mediji krivi za veliko razočaranje presudom haškog suda, jer su svojim "izrežiranim" izvještavanjem uvjerili cijelu javnost kako će generali biti oslobođeni. Često su se, tvrdi Brammertz, oslanjali samo na dokaze obrane, dok su tužiteljstvo potpuno zanemarivali.

Dokazi govore za sebe

Tužiteljstvo je, piše Mišetić, tijekom suđenja optužilo Gotovinu i Markača za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem "istrebljivanja" srpske populacije s područja Krajine. Taj su cilj generali, ako je suditi prema tužiteljstvu, postigli topničkim paljbama na gradove Knin, Benkovac, Obrovac i Gračac.

Dokazi su, tvrdi Mišetić, jasno opovrgnuli sve te optužbe i u tom smislu mediji hrvatsku javnost nisu zavarali. Mišetić tvrdi kako je Sudsko vijeće, usprkos činjenici da je dokazano kako više od 95 topničkih napada bilo potpuno legitimno, odlučilo osuditi generale.

"Ako nisu postojali nezakoniti topnički napadi, onda nije postojao ni udruženi zločinački pothvat. Stoga, generali Gotovina i Markač nisu trebali biti osuđeni po toj točki optužnice", stoji u zaključku odvjetnika Mišetića.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.