Događaji

Operacija Oluja

Serge Brammertz: Na Hrvatskoj je da odluči hoće li se slaviti Oluja

Serge Brammertz: Na Hrvatskoj je da odluči hoće li se slaviti Oluja

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u intervjuu za portal H-Alter rekao je da je na odgovornima na državnoj razini da odluče treba li se i dalje obilježavati Dan pobjede ako Haški sud potvrdi prvostupanjsku presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, prenosi danas.net.hr

Podsjetimo, Gotovina i Markač prošle godine su nepravomoćno osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog ratnih zločina i progona srpskog stanovništva počinjenog tijekom i nakon Oluje. "Po ovom pitanju se ne želim izjašnjavati. Na odgovornima na državnoj razini je da odluče bi li se taj dan i dalje trebao obilježavati na državnoj razini", rekao je Brammertz.

Kaže da je neupitno da su tijekom ove vojne operacije počinjeni zločini. "Jedino se iskreno nadam da će svi dijelovi društva napokon sagledati što se stvarno dogodilo u Oluji. Smatram da je neupitno da je tijekom te operacije počinjen određeni broj zločina i nadam se da će ljudi u Hrvatskoj to imati na umu", dodao je Brammertz.

Percepcije Haškog suda kao političke institucije ocijenio je žalosnima. "Kada se nekom, primjerice nekome iz hrvatske Vlade, ne sviđa, ili jednostavno ne želi prihvatiti odluke Suda, najlakše je reći da Haški sud donosi politički motivirane odluke. Puno je lakše neku odluku okarakterizirati kao političku nego li objektivno sagledati činjenice o tom predmetu. Trebalo bi uzeti vremena i proučiti detaljno presudu koju su napisali suci, a koja je detaljna i dobro promišljena", rekao je glavni tužitelj.

Brammertz nije želio komentirati ishod slučaja Medački džep za koji je pravomoćno osuđen general Mirko Norac, a koji je jedini slučaj što ga je ICTY prepustio hrvatskom pravosuđu.

danas.net.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.