Događaji

Oprez u prometu

Zadarska policija od 12. ožujka provodit će akciju "Pojas"

Zadarska policija od 12. ožujka provodit će akciju

Unatoč poduzimanju preventivnih i represivnih mjera od strane policije u nadzoru i kontroli cestovnog prometa, analiza stanja sigurnosti cestovnog prometa ukazuje da su u 2011. godini kao putnici u vozilima smrtno stradale 4 osobe, dok je 176 zadobilo tjelesne ozljede, odnosno da je u 2010. godini smrtno stradalo 5 putnika u vozilima, dok je 307 zadobilo tjelesne ozljede.

Nekorištenje sigurnosnog pojasa, kao bitnog elementa sigurnosti, posebno utječe na stradavanje svih sudionika u prometnim nesrećama, a posebno putnika na prednjim odnosno stražnjim sjedalima.

Jednako tako, provedenom raščlambom pokazatelja u vezi sigurnosti cestovnog prometa i stradavanja u prometnim nesrećama, vidljivo je da i nadalje djeca najviše stradavaju u svojstvu putnika u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe.

Težini stradavanja, također doprinosi nepoštivanje zakonskih odredbi, odnosno djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

U okviru provedbe ciljanih aktivnosti, vezanih uz sigurnost prometa na cestama, koje se odvijaju na cjelokupnom području Republike Hrvatske, PU zadarska, u razdoblju od 12. do 18. ožujka 2012. godine, provodit će aktivnosti pod nazivom "Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa".

Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima vozila. Zato je Zakonom propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

Stoga upućujemo apel svim vozačima i putnicima u vozilima na nužnost korištenja sigurnosnog pojasa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.