Događaji

Dogovor mora biti postignut do 20 sati

Grčka: Ne postigne li se dogovor večeras slijedi bankrot

Grčka: Ne postigne li se dogovor večeras slijedi bankrot

Europski povjerenik za ekonomiju Olli Rehn uputio je dramatičan apel privatnim vjerovnicima grčkog duga da pristanu na zamjenu obveznica, jer se rok za rješavanje tog problema opasno bliži.

Naime, dogovor privatnih kreditora i grčke vlade mora biti postignut večeras do 20 sati, u protivnom će Grčka gotovo sigurno u bankrot. Rehn je vjerovnicima poručio kako bolju ponudu od postojeće neće dobiti, naglasivši kako je sporazum ključan za osiguranje financijske stabilnosti u eurozoni.

"Ključno je da svi investitori prepoznaju da je Europa u ovu razmjenu obveznica uložila maksimalna sredstva koja je imala na raspolaganju te je puna participacija nužna kako bi mogli nastaviti dalje s grčkim programom", kazao je Rehn. Grčkoj treba da bar 75 posto vjerovnika duga pristane na otpis 53,3 posto duga kojeg drže. Ukoliko se dogovor ne isposluje, Grčka neće dobiti drugi bailout.

Jučer je Institut za međunarodne financije (IIF), koji pregovara u ime privatnih kreditora, kazao kako je samo 40 posto njih pristalo na ovakav otpis, odnosno na manje kamate i duži vremenski rok otplate.

Šest najvećih grčkih banaka navodno je pristalo na ponuđeni otpis, ali one drže samo 40 od 206 milijardi duga. Pet manjih mirovinskih fondova potvrdili su da neće pristati na ponudu. Apel je odaslalo i ministarstvo financija: "Jasno nam je naznačeno da ako dogovor s privatnim sektorom ne bude postignut, onda ni službeni sektor neće financirati grčki program, što znači da ćemo dug morati restrukturirati na druge načine."


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.