Događaji

8. ožujka

Svim čitateljicama želimo sretan Dan žena!

Svim čitateljicama želimo sretan Dan žena!

Međunarodni dan žena obilježava se svake godine 8. ožujka, pa ovom prigodom čestitamo taj dan svim posjetiteljicama eZadar portala.

Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. godine u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Datum je kasnije pomaknut na 8. ožujka jer su se tog dana održavali brojni prosvjedi za bolji položaj i veća prava žena.

Međunarodni dan žena službeno ustanovljen je 1910. godine na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 30-ih godina prošlog stoljeća, dijelom i zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom. No, 60-ih su ga ponovno počele slaviti feministice.

1975. godine, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjeni narodi su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena. Dan žena u nekim državama, primjerice Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini, ostao je državnim praznikom.

Žene u Jugoslaviji, pa i u Hrvatskoj, pravo glasa na izborima dobile su tek 11. kolovoza 1945. godine! Iako se nominalno danas mnoga prava jamče, u praksi su ona još uvijek daleko od idealnog. Naime, razni oblici nasilja i diskriminacije nad ženama još su uvijek realnost, a to se najbolje može vidjeti i analizom stanja na tržištu rada. Borba za prava i jest poanta Međunarodnog dana žena, a ne parfemi, cvijeće i sindikalni izleti iz prošlih vremena.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.