Događaji

Etničko čišćenje

Haag: Tužiteljstvo za Šešelja traži 28 godina zatvora

Haag: Tužiteljstvo za Šešelja traži 28 godina zatvora

Haško tužiteljstvo je od Haškog suda zatražilo da vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja proglasi krivim i osudi na 28 godina zatvora zbog uloge u etničkom čišćenju nesrba u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

"Odgovoran je za patnje desetaka tisuća ljudi koji su bili progonjeni iz domova, ubijani, zatočeni, silovani te čija su sela razarana zbog njegovih riječi i postupaka", kazao je na kraju završnih riječi tužitelj Mathias Marcusen koji smatra da je dokazana Šešeljeva krivnja.

Tužiteljstvo je za Šešelja zatražilo 28 godina zatvora. "Ideja velike Srbija bila je njegov 'raison d'etre'", kazao je Marcusen te dodao kako je Šešelj surađivao sa ostalim pripadnicima udruženog zločinačkog pothvata kojemu je cilj bio uspostava etnički čiste srpske države. "Svojim riječima je posijao sjeme nacionalne mržnje... i pomogao da se razbukta", kazao je tužitelj i dodao da mu je velika politička moć omogućila da propagandu poticanja na mržnju provodi pred širokom publikom.

Tužitelj je istaknuo da je uz govor mržnje Šešelj organizirao i tisuće dobrovoljaca koje je slao u Hrvatsku i BiH kako bi činili zločine. "Njegova dijela dramatično su izmijenila nacionalnu sliku u općinama koje je uzimao za metu, ostavio je za sobom razaranja i pljačku, uništene vjerske ustanove i 905 ubijenih", kazao je tužitelj dodajući da za Šešelja nema olakotnih okolnosti, jer nije pokazao kajanje za zločine.

Šešelj je zajedno sa drugim pripadnicima udruženog zločinačkog pothvata optužen da je na teritoriju Hrvatske i BiH pokušao uspostaviti srpsku državu preko ubojstva, deportacija, zlostavljanja, pljačke i uništavanja imovine Hrvata i Muslimana. Između ostalog je optužen i za masakre na Ovčari i u Voćinu te progon Hrvata u Vojvodini.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.