Događaji

Čeka se mišljenje suda

EU zaustavila ratifikaciju ACTA-e

EU zaustavila ratifikaciju ACTA-e

Kako bi EU mogla sudjelovati u ACTA-i, svih 27 članica moraju ga ratificirati

Europska komisija, suočena s vrlo snažnom opozicijom, odustala je od pokušaja ratificiranja novog anti-krivotvoriteljskog trgovinskog sporazuma, ACTA-e, te se umjesto toga obradila Sudu pravde Europske unije kako bi provjerila krši li spomenuti sporazum neka od temeljnih prava EU, prenosi slobodnadalmacija.hr

Europski povjerenik za trgovinu Karel de Gucht izjavio je u srijedu kako će mišljenje Europskog suda pravde razjasniti sve nejasnoće oko ACTA-e. - Rasprava oko Sporazuma mora biti bazirana na činjenicama, a ne na pogrešnim informacijama ili glasinama koje su posljednjih tjedana dominirale društvenim mrežama i blogovima te internetom općenito - rekao je Gucht novinarima u Bruxellesu.

Ova odluka reakcija je EU dužnosnika na političke prepreke koje su se pojavile protiv ratifikacije Sporazuma. Prosvjedi protiv ACTA-e organizirani su ranije ovog mjeseca diljem brojnih europskih metropola, među kojima su Berlin, Helsinki, Pariz, Beč pa i Zagreb . Kritičari Sporazuma navode kako će isti ugušiti slobodu govora i pristupa informacijama.

Kako bi EU mogla sudjelovati u ACTA-i, svih 27 članica moraju ga ratificirati. ACTA je već godinama predmetom pregovora, a do sada ju je ratificirao određeni broj zemalja koje uključuju Sjedinjene Američke Države, Južnu Koreju, Japan... Tvorci Sporazuma tvrde kako će ACTA ujediniti međunarodne standarde u zaštiti prava osoba koje stvaraju glazbu, filmove, lijekove, modne kreacije i cijeli niz proizvoda koji su 'žrtva piratstva i krađe intelektualnog vlasništva'.

EU dužnosnici napominju kako ACTA neće ništa promijeniti unutar Unije. Tvrde da će legalne stvari ostali legalne i nakon prihvaćanja Sporazuma, a ilegalne će uvijek ostati ilegalne. Međutim, navode kako EU mora ratificirati ACTA-u kako bi bila primjer drugim zemljama gdje su autorska prava slabije zaštićena od onih u EU.

No, to i dalje nije uvjerilo protivnike Sporazuma koji tvrde kako će ACTA otvoriti vrata cenzuri i gubitku privatnosti na internetu.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.