Događaji

Prosvjedi

Europa prosvjeduje protiv ACTA-e

Europa prosvjeduje protiv ACTA-e

Osnovni prigovor protiv ACTA-e je da omogućava cenzuru interneta

Usprkos temperaturama debelo ispod nule građani diljem Europe danas izlaze na ulice protestirati protiv Trgovinskog sporazuma o trgovini krivotvorenom robom (ACTA, The Anti-Counterfeiting Trade Agreement). ACTA je izazvala brojne tenzije između građana i vlasti jer zaobilazi demokratske institucije, ugrožava građanske slobode i koči tehnološku inovativnost. Osnovni prigovor protiv ACTA-e je da omogućava cenzuru interneta.

Europska Unija potpisala je ACTA-u 26. siječnja. No, čak ni među političarima donošenje ovog zakona ne prolazi glatko. Delegat Europskog parlamenta zadužen za ACTA-u Kader Arif, nakon potpisivanja sporazuma dao je ostavku izjavivši da je donošenje ovog zakona čista farsa kojom se Europskom parlamentu onemogućava bilo kakva uloga u donošenju zakona koji će imati važne utjecaje na živote velikog broja ljudi.

Europski parlament sporazum mora ratificirati do lipnja.

Sporazum su potpisale 22 od 27 zemalja članica. Neke od zemalja koje nisu potpisale su Njemačka i Češka, dok neke druge koje su potpisale sporazum, poput Poljske, sada za tim žale i premišljaju se o povlačenju potpisa.

Poljski premijer Donald Tusk nakon najvećih javnih demonstracija u demokratskoj Poljskoj pozvao je na stopiranje ratifikacije sporazuma pri čemu je izjavio da su "svi malo poludjeli zbog ove priče".

Slovenska veleposlanica u Japanu Helena Drnovsek Zorko, čak se ispričala narodu zbog potpisivanja tog sporazuma rekavši da ovaj sporazum bitno ograničava slobodu najvažnije mreže u ljudskoj povijesti, te time ograničava budućnost naše djece.

Fuck FBI Friday


Kao izraz nezadovoljstva hakeri diljem svijeta ruše mrežne stranice institucija, korporacija i osobne stranice osoba koje podupiru zakon. Noćas su tako hakeri srušili stranice Američke obavještajne službe CIA-e. Hakeri su već prethodno srušili stranice Američkog ministarstva obrane, te stranice agencije FBI.

Stranice su srušene u kampanji simptomatičnog naziva "FuckFBIFriday". Odgovornost za rušenje stranica preuzeli su vlastima neuhvatljivi Anonymusi. Kao osvetu za zatvaranje poznate piratske baze Megaupload Anonymusi su bili srušili stranice Universala, Američkog ureda za autorska prava, Warner Musica, i druge.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.