Događaji

O klimi

Svjetska meteorološka organizacija: Temperature su niske, ali ne i rekordne

Svjetska meteorološka organizacija: Temperature su niske, ali ne i rekordne

Ekstremno niske temperature koje ovih dana bilježi cijela Europa zapravo nisu rekordne. Dugi period hladnoće, njegov relativno kasni početak i širina hladne fronte su zanimljive, ali nisu iznimka

Nakon natprosječno toplog vremena u Europi u prosincu 2011. i početkom siječnja 2012., sredina siječnja donijela je naglu promjenu. Hladni polarni zrak sa sjevera Rusije uzrokovao je ekstremno niske temperature i značajne snježne oborine u najvećem dijelu Europe.

Visoki tlak Sibirske ciklone onemogućava blagim temperaturama i oceanskim olujama da se pomaknu s područja Atlantika prema istoku na europski kontinent. To područje hladnog zraka je vrlo stabilno te uzrokuje kontinuirani dotok hladnog zraka u Europu. Taj "blokadni sustav" je površinom vrlo velik, ali nije neuobičajen fenomen u zimama sjeverne hemisfere.

Slično područje visokog tlaka koje je služilo kao "blokadni" sistem bio je odgovoran i za hladnu zimu 2009. / 2010. kad su hladni uvjeti počeli sredinom prosinca i nastavili se u siječanj i veljaču.

Ekstremno niske temperature koje ovih dana bilježi cijela Europa zapravo nisu rekordne. Dugi period hladnoće, njegov relativno kasni početak i širina hladne fronte su zanimljive, ali nisu iznimka. Hladni kontinentalni zrak nadvio se i nad Balkanom, svojim južnim dijelom dopirući čak do sjevera Grčke.

Hladni zrak koji je stigao sa sjevera pomiješao se s vlagom s Mediterana što je uzrokovalo obilnije snježne padaline nad Balkanom, Rumunjskom, Bugarskom, Italijom, ali i Alžirom i drugim zemljama sjeverne Afrike.

Nasuprot temperaturama u Europi, nešto topliji zrak pomaknuo se sa sjevernog Atlantika sjevernije prema Islandu sve do Arktika. Temperature na Svablandu na dalekom Arktiku, ovih su dana mjerene na 5 stupnjeva Celzijevih, što je znatno više nego u npr. talijanskom Milanu ili turskom Istanbulu. Veliki dio Sjeverne Amerike također je neobično topao, izvještava Svjetska meteorološka organizacija.

Dio objašnjenja je tzv. Arktička oscilacija - razlika u tlaku između Polarnih područja i umjerenog pojasa (u kojem živi najveći dio europskog stanovništva). Trenutno djeluje negativna Arktička oscilacija kojoj odgovaraju hladni uvjeti u Europi i relativno topliji uvjeti na Arktiku.

Slične duge hladne zimske fronte dogodile su se nekoliko puta u posljednjih u posljednjih nekoliko desetljeća. U srednjoj Europi posljednji put su zabilježene 2010.

Temperature su od sredine siječnja izrazito niske i u sjevernim dijelovima istočne Azije pa sve do centralne Azije (područja oko Mongolije i Kazakhstana), izvještava Svjetska meteorološka organizacija (WMO).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.