Događaji

zima odlazi

Crometeo: Do kraja tjedna proljetne temperature

Crometeo: Do kraja tjedna proljetne temperature
Bojan Bogdanić

Već prvog dana veljače uslijedit će promjena sinoptičke situacije. Okrenut će na jugo, stići će nam oblaci i malo kiše, a temperature zraka postupno će rasti, osobito noćne i jutarnje vrijednosti

Na samom smo kraju siječnja, a već sada se zna da će u velikom dijelu Dalmacije ovogodišnji siječanj biti najhladniji posljednje 54 godine, odnosno od 1963. godine, piše danas Crometeo.

Ne čudi to s obzirom na vrlo hladne dane u prvom dijelu mjeseca, a hladnoće nije nedostajalo ni u njegovoj zadnjoj dekadi. Za razliku od prosinca 2016., ovogodišnji siječanj ipak je većem dijelu Dalmacije donio od 50 do 100 litara oborine po kvadratnom metru.

Neka područja dobila su nešto manje od spomenute količine, a dijelovi srednje i osobito južne Dalmacije i više. Bez obzira na to, najveći broj dana u siječnju bio je suh, pod utjecajem stabilne anticiklone, pa sunčanih dana nije nedostajalo. I u unutrašnjosti zemlje siječanj će biti hladniji od prosjeka, u većini mjesta najhladniji siječanj nakon siječnja 1985. godine!

Što nas čeka

Već prvog dana veljače uslijedit će promjena sinoptičke situacije. Okrenut će na jugo, stići će nam oblaci i malo kiše, a temperature zraka postupno će rasti, osobito noćne i jutarnje vrijednosti. Tako će završiti poduža dominacija stabilne i hladne kontinentalne anticiklone, a približavanjem ciklona sa zapada počet će nam pritjecati sve topliji i vlažniji zrak.

Jadran

U ponedjeljak u početku pretežno sunčano, ali će se tijekom dana promjenjiva naoblaka s mora širiti na obalno područje, osobito na sjevernom Jadranu. Veći dio dana bit će tiho ili uz jedva zamjetan vjetar promjenjiva smjera. Navečer na moru sjevernog Jadrana slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -7 do -1°C, uz obalu i na otocima od 1 do 6°C. Najviše dnevne temperature od 7 ponegdje u zaobalju do 13°C u Dalmaciji.

U utorak promjenjivo oblačno, osobito u Dalmaciji uz sunčana razdoblja. Oblačnije na sjevernom Jadranu gdje će povremeno padati kiše, više u drugom dijelu dana, a u planinama će biti i snijega. Malo kiše moguće je kasno navečer i u Dalmaciji. Jugo će se danju proširiti na čitavu obalu, na moru sjevernog Jadrana u drugom dijelu dana može biti i jakog juga. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 7 ponegdje u zaobalju do 14°C na jugu Dalmacije.

Srijeda će biti umjereno do znatno oblačna. Povremeno će padati kiše, osobito na sjevernom Jadranu. Najmanje kiše na jugu Dalmacije gdje može i potpuno izostati. Puhat će umjereno do pojačano jugo, na moru sjevernog Jadrana povremeno i jako. Jutro će biti toplije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 7 ponegdje u Istri do 14°C na jugu Dalmacije, piše Crometeo.

Promjenjivo će biti i tijekom četvrtka. Uz umjereno do znatno oblačno vrijeme kiše će biti tek povremeno; češće na dijelovima sjevernog Jadrana, a rjeđa u Dalmaciji gdje veći dio dana može biti suho. Puhat će umjereno do pojačano jugo, na moru ponegdje i jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 8 ponegdje u zaleđu Rijeke do 15°C ponegdje u Dalmaciji.

Petak će biti umjereno do znatno oblačan, moguća su tek kraća sunčana razdoblja. Povremeno će padati uglavnom slaba kiše, a na sjevernom Jadranu mjestimice će pasti preko 20mm oborine. Puhat će umjereno do jako jugo. Bit će još malo toplije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 9 ponegdje u zaleđu Rijeke do 16°C ponegdje u Dalmaciji.

U subotu će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja. Uglavnom je na sjevernom Jadranu povremeno moguća slaba kiša. Puhat će umjereno do pojačano jugo. Bit će relativno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 9°C ponegdje u zaleđu Kvarnera do 16°C na jugu Dalmacije.

Promjenjivo će biti tijekom nedjelje. Tijekom dana moguća je slaba kiša mjestimice, a navečer na sjevernom Jadranu jače naoblačenje sa zapada s kišom, moguća je i grmljavine. Puhat će umjeren do pojačano jugo. Temperature visoke za dio godine, bez veće promjene u odnosu na subotu.


Reci što misliš!