Događaji

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva tvrdi da nije dopustilo Fani Horvat izgradnju restorana na Prvoj vodi u Park šumi Marjan

Ministarstvo zaštite okoliša: Nisamo odobrili restoran u šumi Marjan

Ministarstvo zaštite okoliša: Nisamo odobrili restoran u šumi Marjan

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva tvrdi da nije dopustilo Fani Horvat izgradnju restorana na Prvoj vodi u Park šumi Marjan. U priopćenju Ministarstva stoji da "odbacuju insinuacije nekih medija", te da je Ministarstvo ove godine nekoliko puta davalo mišljenja o mogućnosti gradnje na Marjanu, koja se u međuvremenu nisu mijenjala.

Podsjećamo, jučer je objavljeno da su stvorene sve pretpostavke da nevjenčana supruga Željka Keruma krene u izgradnju svog restorana na Marjanu, jer je ministarstvo Branka Bačića odlučilo da nije potrebno čekati izradu Prostornog plana područja posebnih obilježja (PPPPO). Iz Ministarstva, međutim, sada tvrde kako izrada PPPPO-a nikad i nije bila prepreka za provođenje drugih dokumenata prostornog uređenja pa tako ni Generalnog urbanističkog plana Splita.

"Ovdje je važno reći da se ista praksa provodi i na cca 40-tak područja Republike Hrvatske, za koje je prostornim planovima županija propisana obveza donošenja prostornih planova područja posebnih obilježja; tako se na primjer u Istarskoj županiji, iako nije donijet PPPPO za zaštićeno područje Limskog kanala i Limske Drage, provode prostorni planovi uređenja općina/gradova na tom području (Vrsara, Kanfanara, Rovinja, Pazina i dr.) Također na područje Primorsko-goranske županije nije donesen PPPPO zaštićenog područja doline Kupe što nije prepreka da se provode prostorni planovi uređenja gradova/općina. Isto vrijedi i za druga zaštićena područja Splitsko-dalmatinske županije npr. Starigradsko polje te tok rijeke Cetine kao i mnoga druga zaštićena područja u Hrvatskoj kao što su parkovi prirode Lastovsko otočje i Velebit, posebni rezervat Malostonski zaljev i Malo more, posebni rezervat Lokrum itd", stoji u priopćenju Bačićevog ministarstva.

Svu odgovornost Ministarstvo zaštite okoliša odlučilo je tako prebaciti na Grad Split, odnosno na Upravni odjel za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Taj ured, tvrdi Ministarstvo, mora po zahtjevu investitora provesti postupak i donijeti odgovarajuće rješenje, na koje je zatim moguće uložiti žalbu. "Slijedom navedenog jasno je da Ministarstvo nije odobrilo gradnju građevine jer će se mogućnost gradnje sa sigurnošću i meritorno moći ispitati jedino u sklopu upravnog postupka izdavanja rješenja o uvjetima građenja", tvrde iz Ministarstva.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.