Događaji

Unatoč brojnim pritužbama

Francuska će graditi 60. nuklearni reaktor

Francuska će graditi 60. nuklearni reaktor

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy danas je potvrdio kako će Francuska nastaviti s kontroverznim projektom gradnje nuklearnog projekta u Penlyju, čime bi brojka reaktora u toj zemlji bila zaokružena na 60.

Nakon katastrofe u Fukushimi mnogi su mislili kako bi bilo logično da Francuska odustane od gradnje novih reaktora, pogotovo s obzirom na to da mnogi energetski analitičari smatraju kako oni Francuskoj nisu potrebni. Osim toga, financijska situacija u zemlji nije baš bajna, što se vidi i na primjeru reaktora u Flamanvilleu čija je gradnja u tijeku, o obilježena je kašnjenjima i probijanjem proračuna.

"Ostajemo pri namjeri da gradimo reaktor u Penlyju. Lansiranje novih projekata u zemlji ključno je za našu sposobnost da to znanje izvozimo", kazao je Sarkozy.

Pitanje nuklearnog programa postalo je i jedno od važnijih političkih pitanja, jer se bliže predsjednički, a potom i parlamentarni izbori. Socijalisti i Zeleni su prošlog tjedna dogovorili zajedničku strategiju po tom pitanju, koja uključuju zatvaranje 24 reaktora ukoliko osvoje vlast.

"Može li mi netko objasniti kako ćemo mi to Kinezima i Indijcima dati do znanja da trebaju kupovati naše reaktore, nakon što zatvorimo 24 vlastita", objasnio je svoj pogled na situaciju Sarkozy.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.