Događaji

Proces "ozakonjenja" uskoro

Općina Poličnik vlasnicima nelegalnih kuća osigurava olakšice

Općina Poličnik vlasnicima nelegalnih kuća osigurava olakšice

Procjenjuje se da na području općine Poličnik ima gotovo 1500 građevina, od kojih najmanje 90 posto njih nema urednu građevinsku dozvolu, a proces "ozakonjenja" tih kuća trebao bi otpočeti za desetak dana, kada će Općinsko vijeće usvojiti sve potrebne odluke za provođenje Zakona o legalizaciji bespravnih objekata, piše Slobodna Dalmacija.

Zadovoljni s 200 legalizacija godišnje

 

- Vodni doprinos se plaća Hrvatskim vodama, komunalni doprinos jedinici lokalne samouprave, a naknadu za legalizaciju dijele država i jedinica lokalne samouprave po pola. Nismo računali što bi to značilo za općinski proračun, ali bismo bili zadovoljni da iduće godine bude legalizirano 200 kuća, to bi za nas bio kapital - kaže načelnik Poličnika Davor Lončar.

Za sada je nemoguće precizno izračunati koliko će vlasnike stajati "legalizacija po kubičnome metru", ali u općinskoj upravi očekuju da bi se maksimalni ukupni iznosi mogli kretati između 30.000 i 35.000 kuna.

- Predložit ću Općinskom vijeću da se komunalni doprinos za obiteljsku kuću plaća deset kuna po kubiku, pa bi se za prosječnu kuću od 300 kubika plaćalo 7000 kuna. Tu je zatim i 15 kuna vodnog doprinosa, što je dodatnih 10.500 kuna, pa kazna od dvije-tri tisuće kuna, geodetski elaborat i arhitektonske snimke, sve zajedno od 30.000 do 35.000 kuna - kaže općinski načelnik Davor Lončar, po čijem bi mišljenju vlasnici nelegalnih kuća na područjima od posebne državne skrbi trebali biti oslobođeni plaćanja vodnog doprinosa.
Olakšice

Da bi se na legalizaciju "nagovorio" što veći broj vlasnika objekata, Lončar će Općinskom vijeću predložiti i olakšice.

- Namjeravamo građanima omogućiti plaćanje u 24 rate. Dodatna olakšica bi bila u tome da Općina potpiše ugovore s nekim geodetskim i projektantskim kućama i na taj način smanji troškove plaćanja idejnih projekata i parcelacije, jer bi se, s obzirom na "količinu", takvo što isplatilo i tim projektantima i geometrima. Znam da je materijalna situacija teška, ali mislim da svi građani jednostavno moraju iskoristiti ovu priliku i jednom za sva vremena legalizirati svoje objekte. Tko propusti ovu priliku, poslije će mu biti puno teže - smatra Lončar.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.