Događaji

Zaplijenjena mirovina

Zbog duga HRT-u zadarskom branitelju zaplijenjena cjelokupna mirovina

Zbog duga HRT-u zadarskom branitelju zaplijenjena cjelokupna mirovina

Klarica živi u Zadru sa suprugom čija mjesečna primanja iznose 700 kuna

Kada je 1. svibnja ove godine 64-godišnji umirovljeni dragovoljac Domovinskog rata Bratislav Klarica došao do bankomata i pokušao podići svoju mirovinu koja iznosi 1.800 kuna, ostao je nemalo iznenađen kada je iz bankomata umjesto novca dobio tek papirić na kojemu je stajalo kako na računu ima - nula kuna, piše slobodnadalmacija.hr

Misleći da je posrijedi zabuna, mirovinu je pokušao dignuti kod službenice na šalteru banke, no ona mu je rekla da mu je cjelokupni iznos mirovine blokiran. - Uputili su me na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, gdje mi je konačno rečeno da mi je račun blokiran temeljem sudskog naloga, i to zbog neplaćanja TV pretplate - kazao je Klarica, ne mogavši vjerovati da mu je HRT zaplijenio cjelokupni iznos mirovine, do zadnje kune, i ostavio ga doslovno bez sredstava za život.

- Barem su me mogli obavijestiti. Mogu sada pričati cijelu priču o mom ratnom putu, o tome da ni ja kao dragovoljac, ali ni drugi građani, nisu zaslužili da im se zaplijene cjelokupna mjesečna primanja, da ih se tako ponižava. Otišao sam na Sud, no tamo mi je rečeno da je jedino rješenje da platim dugovanja. Nije to suština ovoga što se događa - kazao je Klarica, uvjeren da nije jedini s ovakvim iskustvom.

On HRT-u duguje oko 2.500 kuna, i to iz razdoblja prije nego što je ostvario pravo na mirovinu, koju je dobio tek 2008. godine. Od kada dobiva mirovinu, plaća TV pretplatu, no prije toga kaže da doslovno nije imao od čega i da je o tome, kao ratni veteran i dragovoljac, upućivao dopise HRT-u. Klarica je u svibnju u FINI otvorio tzv. podračun, na koji je mogao dobiti manji dio mirovine, pa je tako i sada, u lipnju, preko tog računa dignuo dio mirovine, dok ostalo plijeni HRT.

- To je nezakonito i to se zna, kao što i ja želim da se zna što država radi od nas - kaže Klarica, koji je do Domovinskog rata radio kao defektolog u Centru za odgoj djece u Zadru. Klarica živi u Zadru sa suprugom čija mjesečna primanja iznose 700 kuna.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.

  Vezane vijesti