Događaji

Vladajuća koalicija odlučila

Do 2022. Njemačka bez nuklearki

Do 2022. Njemačka bez nuklearki

Vladajuća koalicija u Njemačkoj postigla je sporazum da ugase sve nuklearne elektrane u zemlji do 2022. godine, javlja CNN.

Ministar ekologija Norbert Roettgen, član CDU-a, objavio je da su se napokon uspjeli dogovoriti sa svojim koalicijskim partnerom Liberalnom strankom, koja se dosad protivila određivanju fiksnog datuma za zatvaranje nuklearnih postrojenja. Opozicijske stranke se već dugo zalažu za ukidanje nuklearne energije u Njemačkoj.

Prema planu ministarstva ekologije, sedam starih nuklearnih elektrana i ona u Kruemmelu se više neće vraćati u pogon, 6 drugih reaktora će se ugasiti do kraja 2021. godine, a tri najnovije nuklearke će se ugasiti najkasnije 2022. godine.

Da bi nadoknadili gubitak nuklearne energije, njemačka će se vlada više okrenuti obnovljivim izvorima energije i povećati ulaganja u istraživački sektor. "Još dugo vremena nećemo moći dobiti potrebne količine energije bez klasičnih elektrana, ali će s vremenom nova istraživanja uroditi plodom i omogućiti efikasniji prijenos energije koji će biti ekološki prihvatljiviji.

U ožujku je kancelarka Merkel najavila da će još razmisliti o planu da se produži "životni vijek" nuklearnih elektrana u Njemačkoj, no događanja u Japanu su Nijemce navela da ipak odluče igrati "na sigurno".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.