Događaji

Vremenska prognoza

U subotu kiša i do 10ºC manje

U subotu kiša i do 10ºC manje

Ljetne vrućine na kraju svibnja proteklih su godina postale pravilo. Ono se potvrdilo i ove godine, ali rekordi iz 2008. i 2009. nisu srušeni.

No od sutra će u cijeloj Hrvatskoj temperature pasti, u nekim njezinim kontinentalnim dijelovima i za 10-ak stupnjeva, a ugodnije proljetno, ali i promjenjivije vrijeme zadržat će se posvuda i veći dio sljedećeg tjedna.

Vrijeme će u subotu u kopnenim krajevima Hrvatske biti promjenjivo do pretežno oblačno. Povremeno će biti kiše i lokalnih pljuskova, naročito u prvom dijelu dana. Više oborina očekuje se u gorskim i središnjim predjelima, dok će u istočnim biti više sunčanih razdoblja. Poslijepodne i navečer u središnjim i gorskim krajevima oborine će uglavnom prestati uz djelomično razvedravanje, a još mjestimice kratkotrajne kiše ili pljuskova može biti ponajprije na istoku zemlje. Jutarnja temperatura kretat će se između 11 i 16°C. Danju će biti svježije u odnosu na petak uz najviše vrijednosti od 14 do 19°C u gorskim i središnjim predjelima, a od 18 do 23°C na istoku zemlje.

Subota će na Jadranu biti promjenjiva. Oblačnije će biti na sjevernom Jadranu gdje će povremeno biti kiše, pljuskova i grmljavine, a lokalno je moguće i jače nevrijeme. U Dalmaciji će veći dio dana biti suho, no navečer može biti pljuskova u njezinim sjevernim i srednjim dijelovima. Jugo će na sjevernom Jadranu prestati i okrenuti na umjerenu, podno Velebita i jaku buru. U Dalmaciji će puhati jugozapadnjak koji će navečer prvo u sjevernim područjima okrenuti na buru. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će biti od 14 do 20°C, a uz obalu i na otocima od 19 do 24°C. Najviše dnevne kretat će se od 25 do 30°C.

U nedjelju će na kopnu biti djelomice sunčano. Više će oblaka biti u istočnim predjelima, gdje još u noći i prijepodne može pasti malo kiše, ali ni poslijepodne nije isključen kakav kratkotrajan pljusak. Jutarnja temperatura bit će od 8 do 13°C, ponegdje u gorskim i središnjim predjelima i malo niža. Danju će biti malo toplije u odnosu na subotu uz vrijednosti od 21 do 24°C.

Na Jadranu će u nedjelju biti pretežno vedro. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, a danju slaba tramontana koja će na moru biti umjerena. Jutro će biti malo svježije, a najviše dnevne temperature kretat će se od 25 do 30°C.

Ponedjeljak će u cijeloj Hrvatskoj biti sunčan, ugodan i topao uz povoljnu biometeorološku situaciju. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će se kretati od 8 do 13°C, a na Jadranu od 14 do 19°C. Najviša dnevna u cijeloj će zemlji biti između 24 i 29°C.

Utorak nam opet donosi sparinu, južinu i pad tlaka zraka što će malo pokvariti biometeorološku prognozu. Temperature će još malo porasti pa bi se mogle kretati od 25 do 30°C.

Potkraj utorka i u srijedu stiže nam nova hladna fronta koja će unutrašnjosti i dijelu Jadrana donijeti lokalne grmljavinske pljuskove i osvježenje. Najmanje kiše bit će u Dalmaciji. U srijedu će najviše temperature biti u unutrašnjosti oko 20, a na Jadranu oko 25°C.

Druga polovica tjedna bit će nešto nestabilnija, ali bez većih promjena temperature, rekao je predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.