Događaji

Rast se i dalje bilježi

Cijene hrane skočile i do 184 posto

Cijene hrane skočile i do 184 posto

Voće i povrće, ulje, brašno, šećer. Sve zajedno to stoji 85 kuna. Prije 4 mjeseca potrošili bi 65 kuna

Poskupljenja od 10 do čak 184 posto potvrđuju da su svi koji su se žalili na svakodnevne, puzajuće korekcije cijena bili u pravu. Među osnovnim namirnicama prvo mjesto uvjerljivo drži glatko brašno, od prosinca cijena je viša za gotovo 50 posto.

Šećer je skočio za 30, ulje za 12 posto. Nekoliko osnovnih namirnica danas smo platili 45 kuna, u prosincu bi nas to stajalo 35 kuna, javlja Dnevnik.hr

'Ljudi se orijentiraju sve više na robne marke trgovačkih lanaca, na kupnju na akcijama, 2 za 1, plus 25 posto za istu cijenu', tvrdi Krešimir Sever iz NHS-a. Skakanjem cijena dva do tri posto iz mjeseca u mjesec duga lista skupih namirnica postaje i duža.

Dnevnik.hr javlja kako su od prosinca naranče poskupjele 50 posto. Apsolutni rekorder među izvorima vitamina je zeleni kupus, poskupio je 184 posto, mrkva 127, jabuka 45. Kilogram jabuka, naranče, češnjak, zeleni kupus, mrkve, platili smo nekih 40 kuna. Za istu cijenu u prosincu ste mogli dobiti još kilogram jabuka, nekoliko naranača i pokoju mrkvu.

Naznake govore kako će cijena hrane u svijetu i dalje skakati, a Hrvatska kao ovisnica o uvozu mora se riješiti tog tereta.

Voće i povrće, ulje, brašno, šećer. Sve zajedno to stoji 85 kuna. Prije 4 mjeseca potrošili bi 65. Razlika, više nego očita, čak 30 posto. I dok se cijene penju, plaće miruju. Prosječnom plaćom pokrije se manje od 75 posto potrošačke košarice.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.