Događaji

"Earth hour"

Zadar i Biograd uključuju se u akciju "Sat za naš planet"

Zadar i Biograd uključuju se u akciju

Već godinama u mrak tonu Eiffelov toranj u Parizu, Buckinghamska palača u Londonu, Opera u Sydneyu, berlinska Brandenbruška vrata, piramide u Kairu...

Gašenjem rasvjete, u najvećoj volonterskoj akciji na svijetu 'Sat za naš planet' sudjelovat će brojni hrvatski gradovi, a među njima su i Zadar i Biograd.

U Zadru će se ugasiti svjetla na Poljani pape Ivana Pavla II., te instalacija Viktora Popovića u umjetničkom paviljonu Gradska loža. 'Gašenjem svjetla na Poljani pape Ivana Pavla II. idealan je potez, jer se radi o lokaciji koja  je pravi primjer svjetlosnog zagađenja. Svjetlost ide direktno u nebo', smatra Atana Grbić iz Udruge 'Eko Zadar'.

Grad Biograd na Moru, na inicijativu Savjeta mladih Grada Biograda na Moru, ugasit će javnu rasvjetu, te usto odati počast stradalim stanovnicima Japana, paleći svijeće ispred Gradske vijećnice. 

Svjetski fond za prirodu (WWF) poziva građane da se pridruže akciji 'Sat za naš planet' te da ugase svjetla u kućanstvima i tvrtkama 26. ožujka u 20.30 sati.

Akcija na simboličan način podsjeća na opasnost od globalnog zatopljenja i pretjeranog trošenja energije.

Inicijativa WWF-a nastala je 2007. u Sydneyu, kako bi se podignula svijest ljudi koji donose odluke i stanovništva o prekomjernoj potrošnji resursa, energetskoj učinkovitosti, štetnosti klimatskih promjena te čovjekovu negativnom utjecaju na Zemlju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.