Događaji

Država se trgnula

DORH poništio Faninu kupnju zemljišta na Marjanu!

DORH poništio Faninu kupnju zemljišta na Marjanu!

Novi obrat u 'slučaju Marjan': taman kad je Županijska skupština započela raspravu o prvokupu zemljišta unutar park šume, kojega je Kerumova supruga Fani Horvat izbjegla i tako prekršila Zakon o zaštiti prirode, sa svojim otkrićem oglasilo se Državno odvjetništvo u Splitu. Ukratko, zaključili su da čertvrtina zemljišta na kojemu Fani planira graditi restoran i kafić spada u pomorsko dobro, pa uopće nije ni smjelo biti prodano!

 

Reagiralo se munjevito - splitskom katastru upućen je opširni elaborat i očekuje se da će ovaj podatak vrlo brzo biti upisano i u zemljišne knjige. Od Faninih pet i pol tisuća kvadrata pod posebni režim spada točno 1.316 četvornih metara, to će ubuduće i službeno biti državno vlasništvo koje se ne smije prodavati, niti se na njemu smije graditi. Slijedom toga, Odvjetništvo je ugovor između Fanine tvrtke 'Latebra' i nekoliko bivših vlasnika ovog zemljišta proglasilo ništavnim baš za tih 1.316 kvadrata.

Točno dva tjedna trajao je DORH-ov postupak: detaljno su se češljali popisi čestica na Marjanu, pa se ustanovilo da su brojevi promijenjeni: zemljište je pod starim brojevima čestica doista bilo u sastavu pomorskog dobra, no nakon što nje napravljena nova parcelacija, slučajno ili ne, taj podatak se izgubio.

Što će se ubuduće događati s ovim dijelom Marjana, zasad nije potpuno jasno - ugovor o kupoprodaji zemljišta je djelomično poništen, a gotovo je sigurno da će zbog promijenjenih uvjeta propasti i urbanistički natječaj na kojemu je prvu nagradu odnio rad splitskog arhitekta Nene Mikulandre. Dakle, od gradnje u splitskoj park šumi u dogledno vrijeme ne bi trebalo biti ništa. Država će i službeno izvlastiti bivše vlasnike zemljišta, a kako će oni riješiti svoje odnose s Fani Horvat - problem je koji se samo njih tiče...


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.