Događaji

Ekstremna hladnoća

U Bavarskoj minus 33 stupnja, deseci umrli od hladnoće

U Bavarskoj minus 33 stupnja, deseci umrli od hladnoće

Na obali Sjevernog mora snijeg se polako počinje pretvarati u kišu, a temperatura je, pišu mediji, "porasla" na "samo" minus 10

Ekstremno vrijeme nije zahvatilo samo Hrvatsku. Štoviše, u usporedbi s nekim krajevima hrvatske se temperature čini čak i visokima.

U Bavarskoj je tako jučer izmjereno čak minus 33 stupnja Celzijusa. Vrijeme diljem Europe ima i ozbiljne posljedice. Švicarski kanton Graubünden sinoć je zabilježio rekordno nisku temperaturu od minus 32 stupnja Celzijusa.

Na obali Sjevernog mora snijeg se polako počinje pretvarati u kišu, a temperatura je, pišu mediji, "porasla" na "samo" minus 10.

Dva velika londonska aerodroma, Gatwick i Luton, preko noći s petka na subotu su nakratko morali biti zatvoreni jer je teški snježni prekrivač potpuno paralizirao njihov rad, a cijela je zemlja ostala blokirana nanosima.

Slična se situacija ponovila i u snijegom zametenom Parizu, u kojemu su jučer nanosi snijega na tri sata obustavili rad aerodroma Charles de Gaulle i Orly.

U Poljskoj je udar hladnoće uvelike otežao promet. Temperature u glavnom gradu Varšavi drastično su pale preko noći, što je uzrokovalo kaos na cestama. Nisu ostali pošteđeni ni vlakovi. U gradu Wroclawu temperature su pale na minus 12 stupnjeva, pa su putovanje vlakom morala biti odgođena za dva i pol sata.U subotu je od hladnoće u Poljskoj umrlo 15 ljudi. Po riječima glasnogovornice poljske policije, taj je broj od početka prosinca došao do 47. Među umrlima su uglavnom beskućnici ili osobe koje su bile pod utjecajem alkohola. Policija je uputila apel Poljacima da odmah pozovu njezine pripadnike ako takve osobe vide na ulicama. U Češkoj je od srijede do danas od hladnoće umrlo šestero beskućnika u Ostravi i Pragu.

U Ukrajini su u pomoć vozačima zarobljenim na cesti morala doći vozila ministarstva za kontrolu hitnih situacija. U Ukrajini je tijekom tjedna u različitim incidentima povezanim s hladnoćom poginulo devet ljudi.

Na Sardiniji je vlak iskočio iz tračnica, pri čemu je poginuo vozač. Snažne kiše na otoku uzrokovale su odrone zemlje, koja je pala na tračnice. Promet je vrlo problematičan. Nacionalni mediji u Italiji pišu kako će ovaj vikend biti najhladniji u godini.

Španjolska se također trese pod naletima snijega koji je uzrokovao opasne uvjete na cestama, a Njemačka trenutno ruši rekorde.

Najrazvikaniji događaj dogodio se jučer u Eurotunelu ispod kanala La Manche. Zbog velike temperaturne razlike u tunelu i vani četiri su se vlaka pokvarila, a preko 2000 ljudi ostalo je zarobljeno.

Eurostar, kompanija koja vozi kroz tunel, za jučer je otkazala sve vlakove, kako se ne bi ponovio sličan incident.

Svi se nadaju bijelom Božiću, ali po prognozama će veći dio kontinenta u nadolazećem tjednu doživjeti veliko zatopljenje.


Reci što misliš!