Događaji

Dan sjećanja

Škabrnjani traže odgovorne za sve zločine

Škabrnjani traže odgovorne za sve zločine

"Dok se odgovorni ne pronađu i ne kazne, nema uvjeta za suživot", poručio je Josip Friščić

U nazočnosti od više od 1.000 mještana Škabrnje, obitelji i rodbine, predstavnika državne i lokalne vlasti, brojnih udruga i institucija, danas je u Škabrnji središnjim komemoracijskim skupom, odavanjem počasti kraj spomen grobnice i Središnjeg križa na mjesnom groblju te misom zadušnicom u župnoj crkvi Uznesenja BDM, obilježena 18. obljetnica stradanja ovog ravnokotarskom sela.

Na početku komemoracije „Lijepu našu" otpjevala su djeca škabrnjanske OŠ Vladimir Nazor, a svoje pjesme, koje su ganule sve prisutne, recitirala je kćer poginulog branitelja Škabrnje.

Načelnik Općine Škabrnja Luka Škara u svom je govoru istaknuo kako je tijekom napada, za vrijeme okupacije i nakon završetka rata od posljedica eksplozije mina koje je srbočetnička vojska ostavila za sobom, ukupno poginulo 98 mještana.

- Škabrnjani traže odgovorne za sve zločine počinjene u našem mjestu, jasno je poručio Škara, a s njim se složio i Josip Friščić, potpredsjednik i izaslanika Hrvatskog sabora koji je naglasio kako od odgovornosti nitko ne može pobjeći.

-Dok se odgovorni ne pronađu i ne kazne, nema uvjeta za suživot, poručio je Friščić.

Da pravda mora sustići one koji su svoje ruke okrvavili nad nevinim i bespomoćnim Škabrnjanima, rekao je i ministar Božidar Kalmeta te dodao kako je žalosno što zločinci još uvijek, ni nakon 18 godina nisu privedeni.

Kalmeta je tragične događaje u Škabrnji i Vukovaru označio kao najveće tragedije novije hrvatske povijesti i obećao kako hrvatska država nikad neće odustati od progona odgovornih jer ratni zločin ne zastarijeva.

- Žrtve Škabrnje i Vukovara su svijetu pokazale što se zapravo događa u Hrvatskoj i na taj način ugradile dio sebe u međunarodno priznanje države, rekao je Kalmeta te obećao kako će Vlada i dalje kao i do sada pomagati Škabrnji investicijama u razvojne projekte.

Ratni zapovjednik škabrnjskog samostalnog bataljuna iz 1991. godine, Marko Miljanić, bio je posebno oštar u svome govoru.

- Pitam s ovom mjesta hrvatsku državu kako je moguće da nakon 18 godina nitko nije kažnjen za zločine počinjene u Škabrnji i Nadinu. Kako je moguće da i kad zločinci završe na sudu nikad nema dokaza, a hrvatske branitelje se sudi i po nekoliko puta.

Kako je moguće da za ovih 98 ljudi nitko ne odgovara, a da skupina hrvatskih vojnih policajaca dobije 50 godina zatvora radi nekoliko mrtvih srpskih terorista, upitao je Miljanić.

- Dosta je patetike, laži i krokodilskih suza, dosta nam je da predsjednik države ohrabruje srpske povratnike, dijeli odličja šakom i kapom bivšim komunistima, a nikad se nije sjetio Škabrnje i Nadina niti je bio u tim mjestima, prozivao je Miljanić.

Ratni zapovjednik škabrnjskog samostalnog bataljuna je također rekao da su zločini su učinjeni pod simbolom zla, zvijezdom petokrakom, te kako nekima u vlasti umjesto zvijezde petokrake smetaju krunica, domoljublje i istina.

- Nema oprosta jer za oprost treba pokajanje, a pokajanja nema, završio je Miljanić.

Na komemoraciji su još govorili izaslanik predsjednika RH kontraadmiral Simičić, zadarski župan Stipe Zrilić te Ante Martinac uime koordinacije Udruga Domovinskog rata Zadarske županije.

Poslije središnjeg skupa nadbiskup mons. Ivan Prenđa održao je svetu misu u župnoj crkvi, nakon čega su uzvanici i građani u koloni sjećanja pješke hodali do mjesnog groblja gdje su pred svečanim postrojem HV-a položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Uz spomenute govornike, među okupljenima su bili i ministar zdravstva dr. Darko Milinović, predsjednički kandidati dr. Miroslav Tuđman i Vesna Škare Ožbolt te mnoge druge osobe iz hrvatskoga i zadarskog javnog života.


Reci što misliš!