Događaji

Nova sezona

U Dnevniku HTV-a, lica kojima se ne vjeruje

U Dnevniku HTV-a, lica kojima se ne vjeruje

Za Suzanu Jašić novi središnji Dnevnik postao je 'emisija uživo da bi se u nju javljalo uživo', dok je 'Otvoreno' postalo dnevni magazin

Programsko Vijeće HRT-a odbilo je prihvatiti izvještaj glavnih urednika i direktora programa Hrvatskog radija i televizije o provedbi programskih usmjerenja HR-a i HTV-a u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2009. godine i vratilo ga na doradu, koja mora biti završena u roku od petnaest dana, uz obrazloženje da materijal koji su dobili nije izvješće, nego bilješke na temelju kojih se ne može raspravljati o programu.

Vraćanje izvješća na doradu izazvalo je negodovanje direktora radija i televizije Duška Radića i Domagoja Burića, kao i kod šefova informativnog programa Vladimira Kumbrije i Hloverke Novak - Srzić, kojima nije bilo jasno zbog čega moraju pisati nova izvješća.

'Ne znam što bi mi trebali drugo napraviti osim taksativno pobrojati što smo radili i napravili. Nije na nama da kažemo jesmo li proveli programsko usmjerenje', kazao je Burić.

Na izrečeno je replicirao predsjednik Vijeća Đuro Popijač kazavši: 'Ako ne znate sastaviti bolji izvještaj, vi ćete poslati isti', uz dodatak: 'Ako za njega ne dobijete šest ruku na sjednici vijeća, zna se što slijedi.'

Neugodnu raspravu prekinuo je glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić koji se priklonio zahtjevu Vijeća da se izvještaji pošalju na doradu.

'Zahtjev je razuman i mislim da se izvještaji mogu popraviti', kazao je Sutlić.

U raspravi o programu HRT-a između dvije sjednice Vijeća, odnosno u tzv. ljetnoj shemi, iako se raspravljalo i o jučerašnjem prvom danu jesenske sheme, vijećnici su pohvalili znanstveno-obrazovni program HR-a, a sasvim očekivano na udaru se najviše našao informativni program HTV-a

Za Suzanu Jašić novi središnji Dnevnik postao je 'emisija uživo da bi se u nju javljalo uživo', dok je 'Otvoreno' postalo dnevni magazin.

'Takovom koncepcijom HTV je izgubio na informativnosti jer teme se ne obrađuju dublje, a u Dnevnik je postavljeno lice kojem se ne vjeruje, za razliku od svjetskih kuća u čije se emisije stavljaju lica kojima se vjeruje', istaknula je Jašić, očito aludirajući na novu urednicu i voditeljicu središnjeg Dnevnika Dijanu Čuljak-Šelebaj.

Za Hašima Bahtijarija informativni program je 'nastavio s praksom kvazijavljanja uživo', na što se, prema njegovim riječima, troše značajna sredstva, a ništa se time ne dobiva.

Kao nepotrebna javljanja uživo naveo je primjere poskupljenja goriva i javljanja s benzinskih crpki.

U obranu prozvanih stala je Novak-Srzić kazavši da za svako javljanje postoji povod, dok za lica kojima se (ne)vjeruje nikad nije provedeno nikakvo istraživanje, a ako se ono napravi, HTV će ga svakako uvažiti, objasnila je Hloverka.

Uz nezadovoljstvo navedenim, vijećnici su naglasili da su iz medija saznali da pojedine emisije kreću s emitiranjem, dok se pojedine ukidaju, što po njihovu mišljenu nije način na koji bi se trebalo raditi na javnoj televiziji.


Reci što misliš!