Događaji

Škrapinig s Pašmana 'preselio' na Ugljan

Škrapinig s Pašmana 'preselio' na Ugljan

Direktor Turističke zajednice općine Preko, Ante Brižić, koji je zahvalio udruzi "Trs" što je odlučila najpopularniju pustolovnu utrku u Hrvatskoj organizirati upravo na otoku Ugljanu

Dana 12. veljače u muzeju Mimara u Zagrebu, udruga "TRS" predstavila je svoja dva pustolovna projekta; pustolovnu utrku Škraping 2009. i sajam pustolovnog turizma Croatian Adventure Fair.

Konferenciju za medije otvorio je direktor Turističke zajednice općine Preko, Ante Brižić, koji je zahvalio udruzi "Trs" što je odlučila najpopularniju pustolovnu utrku u Hrvatskoj organizirati upravo na otoku Ugljanu te na taj način promovirati destinaciju na jedan novi i drugačiji način, a posebno što ovakva događanja izvan glavne turističke sezone predstavljaju najbolje mogućnosti produžetka turističke sezone.

Nakon uvodne riječi, predsjednik udruge "Trs", Jure Rudić predstavio je projekt Škraping 2009. koji će se nakon tri godine održavanja na otoku Pašmanu, prvi put organizirati na otoku Ugljanu, 7. ožujka 2009. godine, sa startom i ciljem u mjestu Preku.

Jure Rudić naglasio je vrijednost ovog projekta jer uključuje najširu populaciju, te svojim posebnostima uključuje šport, kulturu, ekologiju, promociju, volonterizam i humanost.

Ove godine se očekuje znatno povećanje prijava, a prema dosadašnjim kretanjima, možemo očekivati između 400-500 prijava, ali napominje, da je brojka prijavljenih u protekle tri godine uvijek premašila sva očekivanja, te da je organizacijski odbor spreman na prihvat i večeg broja natjecatelja od predviđenog.

Izlaganje je dalje nastavila predsjednica Udruge za rehabilitaciju i mobilitet slijepih s psima vodičima iz Zagreba, Mira Katalenić, koja se ovu godinu uključila u projekt Škraping. Natjecatelji, gosti, sponzori i svi ljudi dobre volje dobiti će priliki najizravnije kroz sms i telefonske donacije pomoći udruzi u nabavci i školovanju jednog psa vodiča.

Trošak nabave i dvogodišnjeg školovanja jednog psa vodiča košta oko 100.000 kuna.

"Izuzetno nam je drago što su organizatori odlučili pomoći slijepima, a mi ćemo sudjelovati na Light utrci sa 5 slijepih osoba s psima vodičima. Ako smijem usporediti Škraping utrku i slijepe osobe, naglasiti ću da je Ultra utrka slijepa osoba sa bijelim štapom, a Light utrka, slijepa osoba s psom vodičem", rekla je Katalenić.

Predstavljanje je dalje nastavio voditelj projekata udruge "Trs", Vlado Jureško, prezentacijom sajma pustolovnog turizma "Croatian Adventure Fair", koji će se održati od 7. - 9. svibnja 2009. godine u Arsenalu u Zadru.

CAF je specijalizirani sajam na kojem će se predstaviti široka paleta pustolovnih događanja. Pustolovina je sve što nije isključivo hotel i plaža; od lagane šetnje, trekkinga, vožnje biciklom, surfanja, canoeinga, raftinga, ronjenja, streličarstva, climbinga, off road vožnji, paint balla, padobranskog jedrenja, yoge, wellnessa.

Na sajmu će se imati priliku predstaviti organizatori pustolovnih događanja, turističke agencije i turoperatori koji prodaju aranžmane, hotelske kuće kojima je ovo dodatna ponuda gostima, agroturizam, charter tvrtke, ronilački i ribolovni klubovi, proizvođaći i distributeri sportske opreme, informatičke tvrtke, turističke zajednice, nacionalni parkovi, auto kuće i osiguravajuča društva. Kao posebnost sajma, naglašavamo B2B poslovne sastanke, tj. organizator će osigurati kratke 20 minutne sastanke između korisnika i organizatora određene usluge, te na taj način umrežiti sve subjekte.

Sajam će osim izlaganja, posjetiteljima prirediti razne interaktivne aktivnosti, kao što je penjanje po umjetnoj stijeni, paint ball, streličarstvo, test vožnje i nagradne igre.

Popodnevni program nastavljen je otvaranjem prigodne izložbe Škraping fotografije, fotografa Šime Strikomana, Roberta Šangulina, Danijela Lisice i Senka Sorića, u suradnji sa časopisom DigitalFoto. Dobrodošlicu u ime muzeja Mimare izrazio je dugogodišnji ravnatelj muzeja i osnivač muzeja Mimare, Ante Sorić.

Sportski direktor utrke Škraping 2009. Josip Tomić upoznao je okupljene o najvažnijim podacima oko utrke, a zadarski dožupan Josip Miletić pozdravio je uime Zadarske županije sve okupljene i još jednom je naglasio vrijednost ovakvih projekata te dao punu podršku organizatoru.

Izložbu je na kraju otvorio načelnik Općine Preko, Ante Jerolimov, koji je izrazio zadovoljstvo što se utrka ovu godinu organizira na otoku Ugljanu i što naizgled mala otočna udruga organizira trenutno dvije najveće turističke manifestacije u regiji.

Večer je nastavljena prigodnim domjenkom i ugodnim druženjem, a od uvaženijih gostiju, na izložbi su prisustvovali saborska zastupnica Nevenka Marinović, načelnik Odjela sa posebne oblike turizma Ministarstva turizma Bosiljko Domazet, voditeljica odnosa s javnošču glavnog ureda HTZ-a Viviana Vukelić, načelnik odjela Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Zoran Drnasin i glasnogovornica istog ministarstva, Marina Halužan.

Otvorenju su nazočili i Ivica Propadalo, međunarodno priznati slikar, scenograf i dizajner te slikar Hrvoje Šercar.


Reci što misliš!