Događaji

Tuga, ponos i gorčina...

Iz Škabrnje poslana poruka: Neka se nikada ne zaboravi!

Iz Škabrnje poslana poruka: Neka se nikada ne zaboravi!

Ono u čemu su se danas svi složili jest činjenica da krivce za stravičan masakr treba stići ruka pravde

U Škabrnji se danas obilježava 17. godišnjica tragedije u kojoj su živote izgubili hrvatski branitelji i civili. 18. studenog, 1991. godine, jugoslavenska vojska, sa srpskim paravojnim postrojbama, okupirala je Škabrnju, te ju pretvorila u simbol stradanja u Domovinskom ratu.

Na obilježavanje obljetnice, i ove su godine u Škabrnju stigli predstavnici Vlade, Županije, Grada Zadra, vojske, policije te brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Ove su im se godine pridružili i hodočasnici iz Kijeva i Knina, koji su put Škabrnje krenuli u subotu, noseći sa sobom simbol slobodne države - stijeg s Kninske tvrđave.

Više od tisuću ljudi danas je polaganjem vijenaca na spomen obilježju masovne grobnice i pred centralni križ na mjesnom groblju, komemorativnim skupom, svetom misom i svečanim mimohodom, odalo počast preminulim herojima.

I ove godine u izgovorenim se riječima, osjećaj ponosa, tuge i boli, miješao i osjećaj ogorčenosti. 17 godina kasnije krivci za stravičan pokolj,  za zlo kakvo se ne pamti, i dalje su na slobodi.

Potpredsjednik sabora Ivan Jarnjak istaknuo je kako je patnja Škabrnje, patnja cijelog naroda te da moramo vjerovati da će krivci jednom ipak odgovarati. Osvrnuo se i na izjave srpskog ministra Vuka Jeremića, koji je "Oluju" i "Bljesak" proglasio etničkim čišćenjem. 

-Kada se takvom stavu pridruži i predsjednik Tadić, koji traži ispriku za žrtve Srba, onda je to upozorenje ili da im ništa nije jasno, ili da im ništa nije sveto, ili i jedno i drugo - kazao je Jarnjak, istaknuvši kako je 25 branitelja i 55 civila u Škabrnji ubijeno samo iz jednog razloga, a to je pripadnost hrvatskom narodu.

Ministar Božidar Kalmeta naglasio je kako se svaki put kada dođe u Škabrnju prisjeti stravičnog pokolja, te da se žrtva Škabrnje nikada ne smije zaboraviti.

- No ne smijemo ni živjeti u prošlosti. Moramo živjeti u sadašnjosti i graditi budućnost mladima. Već godinama ulažemo u ratom razorena mjesta, i dajemo sve od sebe da život u Škabrnji, Vukovaru, ... , bude jednak životu u gradovima i mjestima koji nisu osjetili strahote ratnog razaranja - zaključio je Kalmeta.

Ono u čemu su se danas svi složili jest činjenica da krivce za stravičan masakr treba stići ruka pravde.

-Pozivam sve hrvatske institucije da objasne hrvatskom narodu, zašto su Ratko Mladić, Tripko Čečević, Srećko Lakić, i još niz drugih, na slobodi. Škabrnja je ubijena i razorena pod simbolom zla, pod zvijezdom petokrakom, i do danas nema ni presude ni osude.

S druge strane, primjećujem kako se za kamen bačen na kuću babe Savke ovdje sjati čitav državni vrh, svi nude pomoć, svi osuđuju, no kada se gaze simboli slobodne države, kada se gazi i pali hrvatska zastava, onda nema nikoga - kazao je danas Marko Miljanić, zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja iz 1991. godine.

Miljanić je ogorčen i na medije i medijske napise koji su se nedavno pojavili u njima, te je istaknuo kako su često izloženi "sotoniziranju, omalovažavanju i podjcjenjivanju" od strane medija.

- I podsjećam kako su odlikovane mnoge hrvatske ratne postrojbe, no ne i Škabrnjski bataljun, koji je isto tako zaslužio da mu se podigne spomenik u našemu mjestu - upozorio je za kraj.

Načelnik Općine Škabrnja, Nediljko Bubnjar, također je od mjerodavnih institucija zatražio da pronađu i kazne odgovorne za smrt više od 80 Škabrnjana. I neka se nikada ne zaboravi!


Reci što misliš!